Počinje jesenski rok državne mature

Ilustracija iz arhive (M. ANGELINI)
Ilustracija iz arhive (M. ANGELINI)

Državna matura u jesenskom roku započinje danas pisanjem ispita iz sociologije i vjeronauka i traje do 12. rujna kad se polažu francuski i španjolski. Prvi obavezni ispit iz engleskog jezika maturanti će polagati 2. rujna, hrvatski jezik na redu je 4., a matematika 6. rujna. Prema prvotnom planu, ispiti državne mature u drugom roku trebali su početi 23. kolovoza, no početak je pomaknut jer je, kažu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), uočen veći broj učenika četvrtih razreda koji su prvo morali položiti popravne ispite u školama.

Na promjenu kalendara državne mature reagirao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić jer smatra da će to dovesti do poremećaja u odvijanju nastave koja počinje u ponedjeljak. U školama pak kažu da će uspjeti sve organizirati, a isto smatraju i u NCVVO-u gdje ipak vele da su kalendar mogli ranije promijeniti, a ne tek početkom kolovoza.

Za jesenski rok prijavilo se 6.915 kandidata, a od njih 312 zbog negativnih ocjena mora na popravni rok u jesen. Od ukupnoga broja prijavljenih pristupnika na državnoj maturi gimnazijalaca je 984, a učenika strukovnih škola 4.593. U Istarskoj županiji na drugi rok iz hrvatskog jezika koji je obavezni ispit prijavilo se 54 učenika, a od toga će 19 pisati težu A razinu. Ovaj će ispit na nivou hrvatske polagati 2.280 redovnih učenika srednjih škola. Osim njih, maturu polažu i kandidati koji su srednju školu završili ranijih godina, kao i studenti koji žele promijeniti fakultet. Datum objave rezultata državne mature bit će 16. rujna, rok za žalbe je 18. rujna, a objava konačnih rezultata do podne 21. rujna. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter