Počinje izjašnjavanje za najveći štrajk dosad

Carinici mogu posao obavljati rigorozno i time stvoriti velike kolone na graničnim prijelazima (T. CIMAŠ/CROPIX)
Carinici mogu posao obavljati rigorozno i time stvoriti velike kolone na graničnim prijelazima (T. CIMAŠ/CROPIX)

U osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, bolnicama, kulturnim ustanovama, centrima za socijalnu skrb, poreznim upravama, policijskim postajama i svim ostalim državnim uredima i javnim službama od 15. do 17. svibnja će se provoditi referendumsko izjašnjavanje na pitanje o sudjelovanju u štrajku. Ukoliko većina članova sindikata odgovori potvrdno, u Hrvatskoj će se prvi put dogoditi najveća blokada cijelog sustava dosad, a koja bi trebala nastupiti u lipnju ili najkasnije ujesen.

- Dosad su javne i državne službe štrajkale, ali nikada zajedno. No, to ne znači da ćemo svi štrajkati u isto vrijeme i na isti način, već kako koji sindikat procijeni da je za njega najbolje, pa je tako za škole najoptimalnije vrijeme kraj školske godine kada je pritisak najveći, a za neke druge sindikate kada nastupe gužve na graničnim prijelazima. Očekujemo da će štrajkaške akcije započeti u lipnju i zatim se nastaviti ujesen. Ovo je prvi put da su se sindikati udružili neovisno o maticama, već na principu sektora koje pokrivaju, te smo odlučili koordinirano djelovati nakon što nas je Vlada koordinirano napala i poništila naša prava, ističe Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).

U ovu sindikalnu akciju uključeno je 11 sindikata koji okupljaju oko 180.000 radnika, a kad se tome pribroje radnici koji nisu u sindikatu, a koji također smiju štrajkati, moguća obustava rada, pa makar samo na jedan dan, paralizirala bi cijeli državni aparat. Tamo gdje nije moguće prekinuti radni proces u planu je tzv. bijeli štrajk.

- Možemo ne održati mature, ne upisati studente, ne završiti nastavu, ne unijeti ocjene, ne izdati svjedodžbe. Policija i carinici mogu posao obavljati rigorozno i time stvoriti velike kolone na cestama, graničnim prijelazima, šalterima, moru… Mirovinski sustav može izazvati teške potrese, država bi doista mogla biti u blokadi ako bi porezna uprava prestala raditi, a i prestanak rada u kulturi predstavljao bi moralnu pljusku vlastima, ističu u sindikatima.

Iako u zdravstvenim ustanovama liječnici neće štrajkati jer su dobili povećanje plaće, medicinske sestre i tehničari radili bi kao u dane blagdana. Štrajk u državnoj upravi provodio bi se na način da će referenti tražiti papir više, informatičari prestati pružati učinkovitu potporu, a zaposlenici u ministarstvima otkazati pripremu zakona za Sabor.

Sindikati će štrajkati do ispunjenja zahtjeva, a najvažniji su oni koji se odnose na vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koe?cijenata u dogovorenim rokovima te povlačenja zakona kojim su derogirani kolektivni ugovori i dogovor o prijelaznom rješenju, hitna izmjena Zakona o reprezentativnosti, dogovor o visini božićnice i regresa za 2014. godinu, ali isto tako i smjene kompromitiranih ministra. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter