Pocinje istraživanje podmorja Brijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalni park Brijuni u suradnji sa splitskom udrugom Sunce od danas do 23. svibnja prikuplja podatke o morskim staništima i specificnim vrstama na podrucju akvatorija, radi stvaranja svojevrsne baze podataka o brijunskom podmorju.

Sedamdeset posto teritorija NP-a Brijuni cini more pa postoji velika potreba za sustavnim istraživanjima i pracenjem stanja u podmorju, naglasila je glasnogovornica NP-a Vesna Danko Klunic. Dodala je da se samo vjerodostojnim informacijama o morskim staništima može neposredno utjecati na ocuvanje i buducnost tog nacionalnog prirodnog bogatstva.

- Postoje opravdani razlozi zašto o morskim staništima i svojtama znamo puno manje nego o kopnenima. Naime, istraživanje mora je skupo i tehnicki zahtjevno, a i mali je broj strucnjaka koji se time bavi, navela je Danko Klunic.

Tijekom istraživanja kartirat ce se znacajan broj lokaliteta unutar granica parka, a podaci ce se obraditi u Geografskom informacijskom sustavu te ce se izraditi završno izvješce istraživanja koje ce biti popraceno odgovarajucim kartama i fotografijama. Prikupit ce se i podaci o stanju livada posidonije (Posidonia oceanica), a u istraživanju ce sudjelovati 15 kvalificiranih ronilaca i biologa.


Podijeli: Facebook Twiter