Počinje glasanje za Istrianu

Istriana i ove godine čeka najbolje (M. ANGELINI)
Istriana i ove godine čeka najbolje (M. ANGELINI)

Nominirani su kandidati za ovogodišnju nagradu Istriana koja se već petu godinu dodjeljuje najuspješnijim pojedincima u Istarskoj županiji. Dodjela nagrade, koja se dodjeljuje u šest kategorija: glazba, gospodarstvo, kultura, zdravstvo, sport i humanost, održat će se 21. prosinca u pulskim Svetim srcima.

Među glazbenicima nominirani su glazbeni producent Edi Cukerić, pjevač Alen Vitasović, jazz klavirist Kristina Terzić i voditeljica Zbora Zaro Linda Milani. Njih je nominirala tajnica Hrvatske glazbene unije Istarske županije Nataša Petrić Tasha.

Četvero sportaša za nagradu je predložio tajnik Saveza sportova Istarske županije Dario Koraca, a to su osvajači zlata na Olimpijadi u Londonu: Damir Burić i Giovanni Cernogoraz, te kuglašica Marijana Liović i atletičarka Mikela Ristoski.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica na području kulture kandidirao je Arheološki muzej Istre i Koordinaciju istarskih muzeja za izložbu "Ki sit ki lačan", Claudija Ugussija za drugo izdanje knjige o ratnim i poratnim godinama Pule "La citta divisa/Podijeljeni grad" i Mariju Mogorović Crljenko za knjigu o braku u Istri u 17. stoljeću "Druga strana braka".

U kategoriji gospodarstva predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijska komora Pula Jasna Jaklin Majetić nominirala je direktoricu Turističke zajednice Grada Rovinja Odete Sapač i osnivača i direktora Unilinea Borisa Žgombu.

Dva su kandidata i u kategoriji zdravstva, a predložio ih je ravnatelj pulske Opće bolnice Lems Jerin i to su Orjana Čačić Momčilović, već 18 godina voditeljica rovinjske Hitne medicinske pomoći, bivša voditeljica Doma zdravlja u Rovinju te volonterka u nizu klubova, udruga i ustanova te Boris Grdinić rukovoditelj djelatnosti za bolesti uha, grla i nosa u Općoj bolnici i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu te predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor i član Bioetičkog povjerenstva.

Od ponedjeljka do petka u 9.30 i 14.30 na Radio Puli emitirat će se posebne emisije u koje će se slušatelji moći javiti te kandidirati svoje favorite za kategoriju humanosti.

Dakle, moći će predložiti i glasati za udruge i pojedince za koje misle da su ove godine najviše učinili na području humanosti odnosno pomogli ljudima kojima je pomoć najpotrebnija. U tim će emisijama moći glasati i za kandidate iz ostalih kategorija koje je predložilo povjerenstvo. Gospodarstvenici, istarski načelnici, gradonačelnici i drugi politički dužnosnici, kao i predstavnici medija moći će glasati putem maila.

O svakom laureatu bit će snimljen kratki film koji će biti prikazan na svečanoj dodjeli Istriane u petak 21. prosinca u 13 sati u Svetim srcima, a vodit će je Robert Ferlin i Leonora Surian, dok će u glazbenom dijelu programa nastupit će Franko Krajcar i Indivia te Saša i Goran Farkaš iz grupe Veja.

Nagrađeni će primiti statuu Istriana, rad akademskog slikara Erosa Čakića čiju osnovu čini stilizirano glagoljičko slovo "i" na koje su dodani elementi istarskog folklora. Pokrovitelj manifestacije je Istarska županija, a organizira je Radio Pula i Daniel Sponza kao idejni začetnik Istriane. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter