Pocinje Europski tjedan u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici županijskog odjela za medunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otocan, Manuela Hrvatin i Kristina Fedel Timovski predstavili su u ponedjeljak u sjedištu Županije Europski tjedan u Istri koji zapocinje u utorak, a održavat ce se do subote 8. svibnja.

Na Sveucilištu Jurja Dobrile u utorak i srijedu održat ce se radionica "Od IPA-e do strukturnih fondova - sve vece mogucnosti za Istru", a u planu je i predavanje o nacelima kohezijske politike, strukturnim fondovima i Programu Zajednice te iznošenje iskustava Opcine Kopar koja je profitirala koristeci strukturne fondove.

Program se u cetvrtak nastavlja u prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA) gdje ce se održati radionica o IPARD programu na kojoj ce se predstavnici javnog sektora moci detaljno upoznati s metodologijom izrade projekata, a po završetku radionice dobit ce certifikat.

Istog dana se program odvija u srednjim školama u Labinu, Bujama i Umagu gdje ce u organizaciji Agencije lokalne demokracije (ALDA) iz Brtonigle, srednjoškolci moci dobiti informacije o institucijama EU-a i EU-programima za ekologiju i mlade.

U petak ce se u IDA-i održati još jedna radionica o pripremi i izradi projekta iz IPARD-programa, a istoga dana ce se u sjedištu županijskog ureda u Bruxellesu održati manifestacija otvorenih vrata Istarske županije. Takoder u petak, u vijecnici Grada Buja ce se govoriti o mogucnostima i dobroj praksi EU-a, a program se nastavlja u Umagu gdje zapocinje 5. medunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme u Hrvatskoj.

U subotu su dogadanja ponovno rezervirana za Bruxelles, gdje ce Županija predstaviti tipicne proizvode te projekte koje provodi, a posjetitelji ce moci dobiti informacije o istarskoj turistickoj ponudi.

Subotnji program se u nastavlja u Gradskoj knjižnici Novigrad, gdje je predvideno druženje s gradanima. Program završava rekreativnom biciklijadom u subotu koja krece ispred zgrade Opcine Tinjan, a u planu je postavljanje kamena u Europski suhozid.

Ocekuje se da bi potporu županijskom EU-tjednu mogli dati i šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren i glavni hrvatski pregovarac Vladimir Drobnjak. Iako njihov dolazak nije potvrden, neslužbeno se doznaje da bi Istru mogli posjetiti u petak.


Podijeli: Facebook Twiter