Počinje državna matura, no bez uobičajenih gužvi

Državna matura obavezna je za gimnazijalce (L. GERLANC/CROPIX)
Državna matura obavezna je za gimnazijalce (L. GERLANC/CROPIX)

U srednjim školama danas počinje provedba državne mature za ovogodišnju generaciju maturanata. Ukupno se očekuje da će maturu, koja je obavezna ulaznica na fakultete, polagati više od 32 tisuće učenika, od kojih 1.335 iz Istarske županije, no prvih se dana ne očekuju velike gužve na ispitima.

Naime, za razliku od prošlih godina kada su led prvi probijali učenici škola na jeziku nacionalnih manjina pišući esej iz materinjeg jezika, a dan kasnije su im se priključivali svi maturanti esejom iz hrvatskog jezika, ove je godine odlučeno da se prvog tjedna održavaju samo ispiti iz izbornih predmeta.

Tako danas prvi na ispite izlaze srednjoškolci koji su izabrali likovnu umjetnost i informatiku, a takvih je u Hrvatskoj oko 4.700. Iz Istarske županije se za ove ispite opredijelilo oko 250 maturanata, i to 187 iz informatike i 65 iz likovnog.

Sutra su na redu ispiti iz biologije i etike, u četvrtak psihologije i logike, dok se u petak polaže fizika i vjeronauk.

Esej kao prvi dio obaveznog ispita iz hrvatskog jezika, kada će izaći svi maturanti, piše se početkom drugog tjedna mature, u ponedjeljak, dok će se test rješavati dan kasnije. Slijede ispiti za učenike na jeziku nacionalnih manjina, a treći tjedan državne mature, ponedjeljak, 3. lipnja, počinje zadacima iz drugog obaveznog predmeta - matematike. Slijede ispiti iz stranih jezika koji također spadaju u obavezni dio mature.

Državna matura je obavezna za gimnazijalce, kojih je u hrvatskim školama oko 13.000, od kojih ih je 558 u Istri. Učenici strukovnih četverogodišnjih škola na maturu izlaze samo ako žele nastaviti školovanje na nekom od sveučilišta, a takvih je u na državnom nivou nešto manje od 20.000, a u istarskim školama 777.

Najviše se učenika opredijelio za višu A razinu ispita iz hrvatskog jezika, gotovo 22 tisuće, dok će ih upola manje radije polagati lakši ispit. Što se tiče matematike, oko 9.000 će rješavati zadatke A razine ispita, a oko 24.000 lakšu B razinu.

Među obaveznim ispitima na državnoj maturi je i onaj iz stranog jezika, a najviše će učenika polagati engleski jezik čiju je težu A razinu izabralo skoro 22.000 maturanata.

Među izbornim predmetima koje maturanti biraju kao uvjet za upis na pojedini fakultet primat na državnom nivou drži politika i gospodarstvo s više od 9.700 prijava, slijedi fizika na koju će izaći gotovo 9.000 učenika, a zatim biologija s nešto više od 8.000 prijava.

Državna matura traje do 11. lipnja, kada su na redu posljednja testiranja iz španjolskog jezika, čime završava ljetni rok iz državne mature. Objava rezultata bit će 9. srpnja, a rok za žalbu je 11. srpnja te će konačni rezultati biti poznati 16. srpnja.

To je i krajnji datum do kada maturanti mogu mijenjati, uklanjati ili dodavati nove studijske programe. Potencijalni brucoši mogu izabrati deset studijskih programa te ih poredati po rang-listi želja na način da na vrh stave ono što najviše žele studirati. Izdavanje svjedodžbi i potvrda o položenim ispitima započinje 18. srpnja.

Oni koji ne uspiju položiti državnu maturu to će moći učiniti u jesenskom roku, koji započinje prijavom ispita od 17. do 26. srpnja, dok se ispiti polažu od 23. kolovoza do 10. rujna te slijedi objava rezultata 16. rujna, a nakon roka žalbe rezultati postaju konačni 21. rujna.

U svakom slučaju, ponavljači će ove godine imati na raspolaganju samo još jedan rok jer je zimski ukinut nakon što se lani prijavilo svega 77 osoba iz cijele Hrvatske. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter