Pocinje državna matura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu, kada se piše esej iz hrvatskog jezika kao obavezni dio državne mature te dan kasnije, u cetvrtak kada je na redu pisanje eseja iz engleskog jezika, nastava se u školama nece održati. U školama na jeziku nacionalnih manjina nastave nema vec danas kada je na redu pisanje eseja na jeziku nacionalne manjine. Tako se u Talijanskoj srednjoj školi "Dante Alighieri" nastava tijekom polaganja državne mature nece održati cak tri dana.

Osim maturanata, esej iz hrvatskog jezika te talijanskog jezika u školama nacionalnih manjina pišu i ucenici trecih razreda, i to u popodnevnom terminu, kao vježbu za državnu maturu. Zbog toga se nastava u tim danima nece moci održati ni za ucenike koji u školu dolaze popodne.

Prema preporuci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanja nastava se ne odvija tijekom ispita iz hrvatskog jezika i matematike, koje pišu svi ucenici, te engleskog jezika, koji piše vecina maturanata. Za ostale ispite iz stranog jezika kao obaveznog dijela mature te ostalih ispita iz izbornog dijela mature, maturantima se mora osigurati potreban mir, ali nastava se može nesmetano odvijati.

Nece sve škole na jednak nacin odradivati propuštene dane nastave zbog državne mature. Kako saznajemo, u nekim ce se školama koje rade samo u jednoj smjeni, poput Tehnicke škole u Puli, nastava za ucenike od prvih do trecih razreda nadoknaditi popodne, osim, dakle, u srijedu, kada probni esej pišu i ucenici trecih razreda. U ovoj ce se školi nastava prebaciti u popodnevni termin i tijekom petka i ponedjeljka da bi maturanti bez ikakvih smetnji pisali eseje iz njemackog i talijanskog jezika.

U školama koje rade u dvije smjene, a takvih je polovica u Istri, nadoknada nastave nece biti moguca tijekom popodneva, a mala je vjerojatnost da ce se propušteni sati odradivati subotom. Kako neslužbeno saznajemo pojedini ravnatelji odlucili su maturantima omoguciti da dan prije pisanja ispita ne dodu u školu da bi se dodatno pripremili za državnu maturu. Cak i tamo gdje takve dozvole nema, mnogi ucenici cetvrtih razreda samovoljno izostaju, a kasnije se opravdavaju ispricnicama.


Podijeli: Facebook Twiter