Nakon prve, uspješne sezone manifestacije Istra gourmet tour, koja je trajala od siječnja do travnja, drugi dio počinje u četvrtak, 19. rujna, u konobi Vela vrata u Bermu. Najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska, tajnik komore Eros Sorić i predsjednik labinskog Udruženja obrtnika Valter Karlović, ujedno vlasnik restorana Nostromo u Rapcu gdje će se 3. listopada održati druga večer manifestacije.
Istra gourmet tour organizira Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika županijske komore te će se dvaput mjesečno od rujna ove godine do svibnja 2014. održavati večere po promotivnoj cijeni od 120 kuna po osobi, a prethodno treba rezervirati mjesto u objektu.
Konoba Vela vrata ponudit će, kao i svi ostali ugostitelji, dva menija. Na mesnom meniju bit će, maneštra s bobići, carpaccio "Vela vrata", janjeći kotlet, restani krumpir i kiseli kupus te čokoladna torta s medom i tartufima za desert, a na vegetarijanskom, među ostalim, povrtna juha, ravioli punjeni sirom u umaku od gljiva te za desert panacotta sa šumskim voćem uz točenu malvaziju uz oba menija.
Nakon Berma i Rapca, 17. listopada ove godine slijedi konoba Most u Buzetu, 31. listopada na rasporedu je fažanski restoran Plavi, 14. studenog konoba Kaštel u Žbandaju, a 28. studenog restoran Feral u Rovinju.
- Istra gourmet tour pokrenut je s ciljem promocije istarskog ugostiteljstva i autohtonih namirnica izvan sezone, kao i poboljšanja komunikacije među samim ugostiteljima, rekao je Paliska. U prvoj sezoni je, rekao je, sudjelovalo šest istarskih ugostiteljskih objekata, a sad se uključuju i slovenski ugostitelji iz obrtničkog udruženja Sežane pa će 23. siječnja i 22. svibnja sljedeće godine Istra gourmet tour biti održan u Sežani te u Komenu, gdje će biti posljednja večer ovog ciklusa. (P. LUKEŽ)