Počinje druga faza privatizacije Uljanika

Dokapitalizacija će se smatrati uspješnom ako se od  ulagača upiše i uplati najmanje 1.118.127 dionica (Neven LAZAREVIĆ)
Dokapitalizacija će se smatrati uspješnom ako se od ulagača upiše i uplati najmanje 1.118.127 dionica (Neven LAZAREVIĆ)

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo je pulskom Uljaniku jedinstveni prospekt u svezi predstojeće javne ponude novih redovnih dionica kojom će se provesti druga faza privatizacije ovog brodogradilišta odnosno njegova dokapitalizacija. Premda Uljanik nije bio u obvezi izdavanja ovog prospekta, to su ipak učinili, a s ovim zelenim svjetlom iz Hanfe uklonjena je i posljednja stepenica prema objavi javnog poziva zainteresiranim institucionalnim ulagačima.

Odlukama Skupštine pulskog brodogradilišta iz kolovoza ove godine utvrđeni su okviri predstojeće dokapitalizacije, kojom uljanikovci planiraju prikupiti potrebna im sredstva za rad i kapitalne investicije radi snažnijeg iskoraka u segment brodova visoke složenosti. Tako je reguliran maksimum slijedom kojeg se temeljni kapital ovog Društva može povećati za iznos od najviše 301,9 milijuna kuna odnosno izdavanjem 3.354.380 novih redovnih dionica.

Ujedno, dokapitalizacija će se smatrati uspješnom ako se od strane zainteresiranih ulagača upiše i uplati najmanje 1.118.127 dionica po cijeni ne manjoj od njezinog nominalnog iznosa od 90 kuna, što znači da je donja "novčana" granica postavljena na 100,6 milijuna kuna.

Skupština Uljanika odredila je i da će se poziv institucionalnim ulagateljima objaviti barem u jednoj domaćoj dnevnoj novini te na internetskim stranicama Društva, a upis dionica trajat će deset radnih dana od njegove objave.

Podsjetimo, koncem srpnja ove godine Uljanik je proveo prvu fazu svoje privatizacije u kojoj su njegovi zaposlenici po povoljnim uvjetima otkupili 58,09 posto dionica iz državnog portfelja. Dotad su, podsjetimo,  država i njezine institucije i fondovi raspolagali s ukupno 84,24 posto dionica pulskog brodogradilišta. S još 12, 67 posto ranijeg udjela,  koje su uljanikovci i drugi mali dioničari imali, udio "radničkih" dionica u ovom pulskom brodogradilištu trenutno iznosi 70,76 posto. (Orjana ANTEŠIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter