Počinje deveti Monte Librić

Ovih dana bile su u tijeku posljednje pripreme za festival dječje knjige (Dejan ŠTIFANIĆ)
Ovih dana bile su u tijeku posljednje pripreme za festival dječje knjige (Dejan ŠTIFANIĆ)

Svečano otvorenje 9. Monte Librića, festivala dječje knjige, održat će se danas u 11 sati na terasi Circola. U slučaju kiše, program otvorenja odvijat će se u velikoj dvorani.

Scenarij i režiju otvaranja potpisuje Rea Korani, a svečanost otvorenja glazbom i pjesmom pratit će djeca Studija za glazbenu kreativnost Čarobna frula, Librice (Rea Korani i Iris Mošnja) te novi likovi Monte Librića Tone i Tonka (Sedina i Miroslav Cerovac).

Deveti po redu Festival dječje knjige Monte Librić ima za temu ZvukBook i istražuje svijet zvukova koji nas okružuje te njihovu ulogu u literarnom tekstu. Od 19. do 24. travnja 2016. pulska Zajednica Talijana – Circolo ponovno će se pretvoriti u grad knjiga za djecu s mnoštvom programa, književnih promocija, literarno-glazbenih radionica, kazališnih predstava, filmova i scensko-glazbenih nastupa.

Za ilustraciju je ove godine angažiran poznati hrvatski ilustrator, Tomislav Tomić, Matko Plovanić već treću godinu potpisuje dizajn Librića, dok je scenografiju oblikovao Hrvoje Đukez, multimedijalni umjetnik, koji je prostorije Circola pretvorio u glazbeni instrumentarij sa zvučnim interaktivnim predmetima i objektima.

Deveto izdanje Monte Librića pamtit će se i po pojačanoj suradnji sa Zajednicom Talijana Pula, koja je ove godine suorganizator svih zbivanja. Talijanski program pod nazivom Piu' che una storia, najbogatiji do sada, donosi značajna imena talijanske književne i umjetničke scene.

U Pikniku s autorom svoje najnovije naslove predstavit će: Julijana Matanović, Roman Simić Bodrožić, Manuel Šumberac, Manuela Vladić-Maštruko, Sonja Smolec, Tomislav Tomić, Snježana Akrap Sušac, Feodora Gubaš Štifanić, proslavljena pijanistica Sretna Meštrović te dvije autorice iz Italije: Guia Risari i Emanuela Da Ros. Gošća programa Autorica iz daljine je poznata beogradska spisateljica za djecu Jasminka Petrović.

Ove godine pokrenut je i novi program Librić po našu koji predstavlja istarsku literarnu produkciju i njeguje zavičajnu književnost.

Svi programi 9. Monte Librića dotaknut će se i/ili nadovezivati na temu zvuka. Puhački orkestar i solisti Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Pula održat će koncert Librofonia, a izvodit će skladbe iz filmova koji su nastali prema knjigama. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter