Počinje bitka za domaće sjemenje

Ilustracija (J. PREKALJ)
Ilustracija (J. PREKALJ)

Ne stišava se bura uoči današnje rasprave u Bruxellesu o novoj direktivi kojom Europska komisija planira preurediti europsko tržište sjemenjem. Štoviše, u nekoliko europskih zemalja (Austrija, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija...) potpisuju se peticije protiv nove uredbe koju predlaže opći direktorat za sigurnost hrane i zdravlje potrošača Europske komisije, a za koju su u civilnom sektoru uvjereni da odražava interese multinacionalnih kompanija koje pokušavaju preuzeti potpuni nadzor nad proizvodnjom hrane, na štetu malih proizvođača i domaćih, autohtonih sorti.

Naime, ako konačna verzija direktive koja će danas biti predstavljena nadležnom odboru Europskog parlamenta bude podjednako radikalna kao i neslužbene verzije tog dokumenta koje su objavljene ranije, postupak registracije i certifikacije sjemenskih sorti bit će stroži i skuplji nego dosad, čime bi se blokirale mogućnosti malim sjemenarima da registriraju svoje sjemenske sorte i plasiraju ih na tržište. Dakle, tržište sjemenja bilo bi rezervirano isključivo za velike kompanije, što bi diskriminiralo stare i autohtone sorte, koje će biti izbačene iz prometa.

Europske nevladine organizacije, međutim, poručuju da manje raznolikosti znači i slabiju kvalitetu hrane, zahtijevajući da se korisnicima i proizvođačima ponudi što raznolikiji izbor različitih sorti, među kojima posebno one sorte koje su prilagođene lokalnom podneblju, ne bi li se smanjila upotreba gnojiva, pesticida i vode.

Tisuće europskih građana od svojih parlamentaraca i povjerenika u Bruxellesu stoga zahtijevaju da se usprotive takvoj direktivi o sjemenju.

Slovenske nevladine organizacije pozvale su ovih dana u otvorenom pismu europskog povjerenika za okoliš Janeza Potočnika da glasa protiv nove direktive, oštro optužujući da predložena direktiva nije u skladu s očuvanjem biološke raznolikosti, pravima proizvođača hrane i zahtjevima potrošača. (piše D. ROMAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter