Pocinje bavarska "okupacija" Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konacno je došao vikend kad stanovnici južne Njemacke - Bavarske i Baden-Württemberga krecu na godišnji odmor.

- Ove godine u Njemackoj je rani buking in, po tome su specificni. Upravo zbog toga može se i dogoditi da možda pojedine obitelji, koje budu tražile smještaj kada dodu u destinaciju, ne nadu dovoljno obiteljskih soba. Takoder, loše vrijeme koje trenutno vlada u toj zemlji - naime, prije nekoliko dana bilo je samo 10 stupnjeva Celzija i morali smo tražiti kapute i džempere u ormarima - samo ih može ponukati da još više bukiraju smještaj za neke toplije destinacije, kaže nam Mate Radic, direktor predstavništva Hrvatske turisticke zajednice u Njemackoj.

S druge strane, njemacki touroperator Selimir Ognjenovic iz tvrtke ID Riva Tours, koji prodaje velik broj smještajnih kapaciteta u Istri, kaže da je sve manje onih koji ce u zadnji tren tražiti smještaj.

Najskuplja je prazna soba


- U subotu pocinje veci val dolazaka gostiju iz Bavarske. Nadamo se da nas Bavarci nece iznevjeriti, posebice onog sljedeceg vikenda kada ce broj dolazaka biti još i veci. Medutim, savjetujem svima da ono što su ostavili od smještajnih kapaciteta za prodati, prodaju cim prije. Najskuplja je prazna soba i ako nekome ostane prazna, onda to mora pripisati u vlastite troškove, govori Ognjenovic.

- Nama ce njemacki gosti zapravo uglavnom doci krajem kolovoza, odnosno od 20. kolovoza do 11. rujna. To su zadnji tjedni njihovih ferija, a vecina se odlucuje za taj termin jer su cijene niže, više je slobodnijih kapaciteta i vrijeme je još uvijek lijepo. Buking je za taj tjedan najbolji, a mi ga nazivamo "bavarski dani u Istri", zakljucuje.

Samo da kampiste ne otjera kiša

Nakon ovih dobrih najava nadamo se da pocetak njemackih praznika nece upropastiti loše vrijeme koje se u zadnjih tjedan dana "okomilo" na Jadran. Denis Ivoševic iz županijske turisticke zajednice kaže da ne bi trebalo buduci da su ti gosti vec odavno bukirali svoj smještaj, a uz to najavljuje se skori povratak ljetnih temperatura i sunca.

A možda je upravo nedostatak sunca i visokih temperatura u zadnjih tjedan dana i zaslužan za nešto lošije statisticke brojke njemackih gostiju u Istri od pocetka srpnja pa sve do 25. Naime, kako kažu podaci istarskog TZ-a, Nijemaca je bilo osam posto manje nego lani, a ostvarili su cetiri posto manje nocenja. Zato su najave za kolovoz odlicne.

Medutim, cinjenica je i da jako ovisimo o vremenu jer imamo velik broj Nijemaca individualaca u kampovima, zakljucuje Ivoševic.


Podijeli: Facebook Twiter