Pocinje akcija "Solidarnost na djelu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak pocinje 38. sabirna akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa pod nazivom "Solidarnost na djelu 2010". Pulski Crveni križ u akciju ce se ukljuciti s ciljem prikupljanja materijalnih i financijskih sredstava za pomoc najpotrebitijim obiteljima s podrucja koje pokriva (gradovi Pula i Vodnjan te opcine Barban, Fažana, Ližnjan, Marcana, Medulin i Svetvincenat).

U akciji ce se, doznajemo od Nevije Srdoc, ravnateljice pulskog Crvenog križa, prikupljati hrana, higijenske potrepštine i financijska sredstva putem tzv. novcanih bonova zahvalnosti s oznakom vrijednosti od 1 i 5 kuna, koji su numerirani i ovjereni na poledini pecatom Gradskog društva Crvenog križa.

Bonovi zahvalnosti prodavat ce se na pulskoj tržnici od 10 do 12 sati, dok ce se donacije hrane i higijenskih potrepština prikupljati u prostorijama CK-a u Nobileovoj 2, od 7 do 17 sati. Akcija prodaje bonova i prikupljanja donacija u vrticima i školama takoder pocinje sutra, a trajat ce do kraja mjeseca.

"U akciju ce biti ukljucene škole, vrtici, volonteri i Klub mladeži CK-a te oko 500 poduzeca s podrucja koje pokriva naše društvo. Osnovni cilj je ukljucivanje što veceg broja sugradana da bi se u konacnici i najmanjim prilozima sakupila znacajna sredstva", navela je Srdoc, podsjecajuci gradane da odjecu i obucu mogu donirati tijekom cijele godine, i to u skladištu Crvenog križa u Mažuranicevoj 5 (pored tvornice stakla). Skladište je otvoreno za donacije svakog cetvrtka od 12 do 17 sati pa tako i ovoga.

Prikupljen novac poslužit ce za nabavku hrane u povodu božicnih blagdana za najpotrebitije gradane. Cilj je složiti oko 200 paketa koji ce biti podijeljeni tijekom Tjedna solidarnosti od 8. do 15. prosinca.

Osim "socijalnih paketa", CK ce napraviti i prigodne poklon-pakete za osobe koje su smještene u ustanovama socijalne skrbi (Vili Mariji, Štiglicu, Centru za rehabilitaciju, Domu za djecu).

Posjeti ce se organizirati u suradnji s djelatnicima Centra za socijalnu skrb tijekom prosinca. Dio novca iskoristit ce se za nabavku medicinskog uredaja Djelatnosti za transfuziologiju pulske Opce bolnice.

Pojašnjavajuci da su socijalni programi gradskog Crvenog križa prioritetno usmjereni prema sugradanima koji zbog narušenog zdravlja, radne nesposobnosti ili starije životne dobi ne mogu samostalno privredivati sredstva za život, i kojima sredstva iz drugih izvora (Centra za socijalnu skrb, socijalnih programa gradova i opcina) nisu dostatna za osnovne životne potrebe, Srdoc je napomenula da je lani u akciji Solidarnosti prikupljeno 40.779 kuna, 1.275 kilograma hrane i 425 komada higijenskih potrepština. Humanitarnu pomoc primilo je više od 300 osoba.


Podijeli: Facebook Twiter