Počinje 64. sezona F1: Sebastian Vettel juri poker

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velikom nagradom Australije koja će se na stazi Albert Park u Melbourneu voziti u nedjelju sa startom 7 sati po hrvatskom vremenu, krenut će 64. sezona Svjetskog prvenstva u Formuli 1. S jednom utrkom i jednom momčadi manje nego lani, najveći oktanski cirkus na svijetu ponudit će tijekom narednih osam mjeseci puno pitanja od kojih će ono najvažnije biti tko može zaustaviti Sebastiana Vettela na putu do četvrtog uzastopnog naslova svjetskog prvaka.

Naime, 25-godišnji Nijemac za volanom Red Bull-Renaulta se 25. studenog prošle godine u Brazilu treći put za redom popeo na Mount Everest Formule 1, što je prije njega pošlo za rukom samo dvojici vozača, Michaelu Schumacheru i Juanu Manuelu Fangiu. U novu sezonu Vettel ulazi s tri naslova svjetskog prvaka, 26 pobjeda i 46 pobjedničkih postolja, no bez obzira na te dosege smatra da je njegov sunarodnjak priča za sebe.

- Rekordi koje je postavio Michael Schumacher su još uvijek nevjerojatno daleko i besmislice su uspoređivati me s njim - istaknuo je Sebastian Vettel.

I vrijeme radi za najmlađeg trostrukog svjetskog prvaka u povijesti koji bi se tijekom svoje sedme sezone, šeste kompletne jer je 2007. godine vozio samo osam utrka, mogao još više približiti Schumijevim dosezima.

- Ove mi je godine posebno drago dočekati početak sezone, jer napokon želimo saznati kakav je Red Bull. Trenutno nemamo pojma, a mislim da su i ostale momčadi u sličnoj situaciji i bit će dobro dobiti nekakav uvid u to kako stvari stoje - najavio je Sebastian Vettel VN Australije u koju, po njegovim riječima, "leteći bikovi" ulaze u mraku, željni saznanja o mogućnostima svojih bolida, ono što im u pravoj mjeri nisu mogla ponuditi zimska testiranja.

Red Bullu se sezonu potrudila otežati i FIA, koja je donijela dvije promjene u pravilima koje bi njima mogle najviše škoditi. Jedna se odnosi na gume, jer su čelnici Formule 1 zatražili od Pirellija da one ponude nešto više neizvjesnosti, kako se ne bi ponovila prošla sezona kad ih je Red Bull u završnici naučio predobro koristiti i tako je nestala ona neizvjesnost s početka sezone. Drugo pravilo odnosi se na zabranu neograničenog korištenja DRS sustava na slobodnim treninzima i kvalifikacijama, na kojima su Red Bullovi nedostatak brzine na ravnim dijelovima nadomještali upravo DRS-om i uz njegovu pomoć u zavojima osvajali "pole position". Sad će u kvalifikacijama morati promijeniti pristup, jer će se DRS moći koristiti samo na ravnim dijelovima staze.

Vettel je prilično glasno izrazio nezadovoljstvo novim gumama tijekom zimskih testiranja i ako to nije bila "pila naopako", onda je FIA s novim pravilima pogodila "u sridu". Stoga će svjetskom prvaku trebati svaka moguća pomoć koju može dobiti, a nju će mu sigurno pružiti 11 godina stariji Mark Webber koji će mu i ove sezone čuvati leđa. Kao i prijašnjih godina, u zimskoj pauzi se šuškalo da je Australčevo vrijeme prošlo i da je vrijeme za novo lice, no u Red Bullu nisu željeli mijenjati dobitnu kombinaciju. "Razumljive su mi te priče s obzirom da vozim u vrhunskoj momčadi i pri kraju sam karijere, ali lešinari su mi na granama posljednje tri do četiri godine i već sam se navikao, to je jednostavno tako - istaknuo je Mark Webber koji će u nedjelju na domaćem asfaltu krenuti u 12. uzastopnu sezonu Formule 1. (Ivica CEROVAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter