Pocinje 23. tršcanski filmski festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u Trstu pocinje 23. izdanje filmske smotre Tršcanski filmski festival (nekadašnji Alpe Adria film festival) koji iz godine u godinu predstavlja filmska ostvarenja zemalja središnje i istocne Europe.

Festival, koji ce trajati do 25. sijecnja, pracen je s poprilicnom dozom interesa jer je Trst mjesto gdje se mogu vidjeti filmovi kojima je talijanski granicni grad jedini "zapadni" izlog.

Stara, blokovska, ideološka granica izmedu zapada i istoka starog kontinenta obnavlja se u Trstu u znaku filma: istok je i dalje slabo poznat prostor, a o Mitteleuropi (austrougarske tradicije i reminescencije) se više sanja nego što se po njoj konkretno djeluje, razlika ima, prvenstveno kao proizvoda ili nusproizvoda pedesetogodišnje ideološke blokade.

Zato festival ima razlog postojanja i iz tog konteksta crpi popularnost medu kriticarima, sociolozima i politolozima nove (tržišno, a ne kulturno) ujedinjene Europe.

Od pocetka direktorica festivala je Annamaria Percavassi koja je uspjela, unatoc kriznim razdobljima i nerazumijevanjima (a bilo ih je napretek) s tršcanskim gradskim vlastima, održati festival i zadržati zavidnu kvalitetu. Oko tog festivala stvorena je ekipa filmskih zanesenjaka i strucnjaka koji poznaju vrlo dobro filmsku produkciju u zemljama srednje i istocne Europe, kako sadašnju tako i prijašnju, pa je festival mjesto odavanja pocasti velikanima filmske umjetnosti koji su rodeni i stvarali na tom prostoru.

Glas Istre iz godine u godinu prati dogadaje u Trstu i vec neko vrijeme bilježimo odsutnost hrvatske kinematografije sa središnjeg natjecaja festivala posvecenog dugometražnom autorskom filmu.

Dakle, ni ove godine Hrvatske nema u službenoj konkurenciji medu osam dugometražnih filmova koji se natjecu za glavnu nagradu ciji je pokrovitelj Grad Trst. Ocito, celnici festivala smatrali su, opet, da u Hrvatskoj nema dobrih filmova, što se svakako može osporavati, no uzalud.

Natjecu se i filmovi u kategoriji kratki i dokumentarni. Od hrvatskih filmova na festival je u službenu konkurenciju u kategoriji dokumentarnog filma pozvan "Album" redatelja Branka Ištvancica. Nakon premijere na Zagrebdoxu, kada je najavljen kao prvi hrvatski drugaciji dokumentarac o ratu, to je prvo medunarodno i premijerno prikazivanje filma u Italiji, u nekoj konkurenciji za nagrade.

U kategoriji kratkog filma bit ce prikazani "Adieu, N" Barbare Vekaric i "Danas smo pojeli posljednju kravu" Ane Percinlic.

Ovogodišnja retrospektiva posvecena je poljskom redatelju Grzegorzu Królikiewiczu, a na programu je i hommage Majstorskoj školi režije Andrzeja Wajde.

Festival veceras otvara film "Majke" makedonskog redatelja Milce Mancevskog, a završava 25. sijecnja projekcijom ceškog filma "Odlazak" pokojnog književnika i predsjednika ceške Republike Vaclava Havela.

Osam filmova u utrci za festivalsku nagradu

Za glavnu festivalsku nagradu natjece se osam dugometražnih filmova: "Krtica" redatelja Rafaela Lewandowskog francusko-poljska produkcija; "Usamljeni planet" redatelja Julija Lokteva americko-njemacka koprodukcija; "Loverboy" Catalin Mitulescu švedsko-srpsko-rumunjska koprodukcija; "Kuca" Zuzane Liove slovacko-ceška produkcija; "Elena", redatelja Andreja Zvijaginceva (Rusija); "Izlet" Neica Gazvode (Slovenija); "Ave'" redatelja Konstantina Bojanova (Bugarska); "Nepravedan svijet" redatelja Filipposa Tsitosa grcko-njemacka koprodukcija.


Podijeli: Facebook Twiter