Počinje 23. kiparska škola Montraker

Metod Frlic će ove godine završiti svoju skulpturu fontane (J. PREKALJ)
Metod Frlic će ove godine završiti svoju skulpturu fontane (J. PREKALJ)

Četiri studenta i jedna studentica likovnih i umjetničkih akademija iz Hrvatske, Slovenije i Italije u ponedjeljak će se okupiti u jedinstvenom ambijentu vrsarskog starog kamenoloma Montraker, gdje će u iduća dva tjedna pod stručnim vodstvom mentora - renomiranih kipara - izrađivati kamene skulpture namijenjene tamošnjim javnim površinama i turističkim objektima. Kiparska škola ove će godine doživjeti svoje 23. izdanje.

- Novost ovogodišnje škole je novi dodatni program - fotonatječaj za koji se mogu prijaviti svi zainteresirani i birati između fotografiranja dviju tema: skulpture u nastajanju, za koju trebaju fotografirati sudionike škole na djelu, ili skulpture u prostoru gdje trebaju fotografirati skulpture postavljenje u javnom prostoru Vrsara, rekla je direktorica Turističke zajednice Vrsara Natalija Vugrinec. Svaki natjecatelj može prijaviti do tri fotografije i postali na mail [email protected] najkasnije do 20. rujna, a tri najbolja očekuju novčane nagrade od tisuću do tri tisuće kuna. Novost ovogodišnje manifestacije je i svečano otvorenje koje će se održati u ponedjeljak u 21 sat u staroj školi u Vrsaru gdje će se predstaviti arhiva fotografija skulptura škole autora Andija Bančića.

Umjetnički voditelj škole jedanaestu godinu zaredom je akademski kipar Peruško Bogdanić, ujedno i mentor studenta Petra Čuje, sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Ostali će studenti, Kristina Habunek s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Luka Radić s Umjetničke akademije u Splitu, Jernej Maučec s Akademije za likovnu umjetnost u Ljubljani i Federico Zambon s Likovne akademije u Veneciji, raditi pod mentorstvom Želimira Hladnika, Nikole Džaje, Metoda Frlica i Giuseppea La Brune.

Praktičnu pomoć u radu studentima pružat će dosadašnji dugogodišnji suradnici akademski kipara Petar Dolić, te kamenoklesari Mario Rakovac i Milan Mendiković.

- Ove godine će kolega Metod Frlic završiti skulpturu fontane započetu lani koja će biti postavljena u atriju škole i to je jedan od modela kojom ćemo se i ubuduće baviti i držim da će na taj način škola mijenjati karakter. Želja je također da svake godine imamo jednog gosta kipara, rekao je Bogdanić. Svi studenti skulpture moraju završiti do 13. rujna. Predstavljanje sudionika i nastalih radova održat će se istog datuma na prigodnoj svečanosti u kamenolomu nakon čega će biti postavljenje na raznim lokacijama. Posjetitelji imaju prilike pogledati kako skulpture nastaju radnim danima od 8 do 12 i od 16 do 19 sati. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter