Pocetna vrijednost Uljanika 397,488 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucerašnjom objavom natjecaja za prodaju dionica zapocela je privatizacija Uljanika i ostalih pet hrvatskih brodogradilišta. Hrvatski fond za privatizaciju ponudio je 59,25 posto od vrijednosti temeljnog kapitala Uljanika ukupne pocetne vrijednosti od 397.488.000 kuna. Prodaje se 1.324.960 dionica svaka nominalne vrijednosti od 300 kuna. Premda ne stoji u natjecaju poznato je da je 25 posto dionica rezervirano za radnike Uljanika.

Tekst natjecaja obuhvaca tocke o restrukturiranju i planu ulaganja za restrukturiranje. Sindikati su u niz navrata naglašavali da je Uljanik jedino brodogradilište u Hrvatskoj koje je prošlo restrukturiranje i daljnje smanjenje radnih mjesta ne dolazi u obzir.

Ukoliko ponuditelj ne prihvati Poslovni plan i program razvoja Uprave društva Uljanik obvezuje se sam izraditi i dostaviti plan za razdoblje od najmanje pet godina, navodi se u natjecaju. Plan treba obuhvatiti restrukturiranje od najviše pet godina, a treba obuhvacati i kompenzacijske mjere te vlastiti doprinos od najmanje 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja, stoji u tekstu natjecaja.

Cinjenicu da država nije izuzela Uljanik iz smanjivanja kapaciteta hrvatske brodogradnje vidljiva je i u clanku prema kojem se kupac obvezuje uskladiti proizvodne kapacitete s sa izracunom koje ce izraditi Ministarstvo nakon završetak privatizacije.

Pomorsko se dobro, ocekivano, u natjecaju ne spominje. No potpredsjednik Vlade Damir Polancec izjavio je prekjucer kako je s Upravom Uljanika dogovorio sve sporne tocke oko pomorskog dobra. Upravo o tome poslali smo upit Upravi Uljanika na koji ocekujemo odgovor.

Natjecaj za prodaju hrvatskih brodogradilišta otvoren je dva mjeseca, do 30. rujna. Ukoliko ne uspije prodaja Uljanika u dva kruga, prema izvoru iz sindikata, od privatizacije ce se odustati.

 


Podijeli: Facebook Twiter