Početkom 2018. završno uređenje Gumpčeve ulice


Nakon što je 2010./2011. godine, pod pritiscima javnosti, Grad Pula uredio pola Ulice Bože Gumpca, od Santoriove ulice do kraja obiteljskih kuća, odnosno skretanja u odvojak za obilaznicu (zgrada Pet Shop), na red stiže i druga polovica ove ulice. Ova se ulica i tada koristila kao alternativni pravac tijekom širenja prvog kilometra obilaznice, a i sada se već dugo vremena koristi kao alternativa tijekom nastavka širenja obilaznice. 

Polovica uređena 2011.

No, nakon više od 20 godina konačno je stiglo vrijeme da se ulica uredi u cijelosti od Santoriove ulice do Šijane, s odvojkom za obilaznicu gdje, osim zgrade u kojoj je smješten Pet Shop, niče nova poslovna zgrada najveće turističke agencije u Hrvatskoj.

Uređenje Gumpčeve ulice, od Santoriove ulice do kraja obiteljskih kuća, prije šest-sedam godina, uključivalo je i polaganje komunalnih instalacija, novih 300 metara oborinske odvodnje i javne rasvjete te asfaltiranje 150 metara prometnice i nogostupa. Sada se - a riječ je o najvjerojatnije početku sljedeće godine kada se dovrši proširenje obilaznice do križanja s Medulinskom cestom - namjerava izgraditi prometnica s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom u dužini od oko 135 metara, što je ustvari odvojak obilaznice (ispred Unilinea), ali i izgraditi oko 270 metara prometnice s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom druge dionice Ulice Bože Gumpca (paralelna s obilaznicom), do spoja s postojećim asfaltom na drugom kraju, prema Valturskoj ulici. 

Čeka se izgradnja zgrade Unilinea

Grad Pula već od 2010. godine ima odabranog izvođača radova, pulsku tvrtku Cesta d.o.o. Pula, koja će na toj lokaciji raditi po dva ugovora, jedan koji je već odradila na prvoj dionici uređenja Gumpčeve ulice, ali u sebi sadrži i uređenje odvojka obilaznice, te drugi koji se odnosi na uređenje preostalog dijela Ulice Bože Gumpca. Riječ je o investiciji od oko 2,5 milijuna kuna (s PDV-om), za koji su već odavno ishodovane sve potrebne dozvole.

Inače, u uređenje drugog dijela Gumpčeve ulice nije se krenulo čim je proširena dionica obilaznice do križanja sa Šišanskom cestom/Santoriovom ulicom. Ostala je otvorena za promet jer nikome nije bilo u interesu izgraditi prometnicu dok teška mehanizacija prolazi na gradilište nove poslovne zgrade Unilinea, za koju se grade i razni komunalni priključci.

- Plan je s uređenjem preostalog dijela Ulice Bože Gumpca krenuti krajem ove, odnosno vjerojatnije početkom iduće godine. Danas je tamo na terenu sloj asfalta, budući je navedeni pravac korišten kao obilazni pravac kod preregulacije prometa prilikom radova na obilaznici, najavili su iz Grada Pule. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter