Početkom 2013. otvorit će se dio pulske rive


Izgradnja obalnog kolektora duž rive i u Flaciusovoj ulici napreduje brže no što je planirano. Tako je za dva-tri mjeseca moguće čak uspostaviti prometovanje nekim dijelovima, čime bi se itekako rasteretio promet centrom grada. Pritom radove značajnije ne ometaju ni arheološki nalazi, jer su se i arheolozi, osim istraživanja, stavili u službu projekta izgradnje.

Igor Stari, direktor Herculanee, veli da je u Flaciusovoj ulici odrađeno već 80 posto zaštite građevinske jame, odnosno zgotovljena tri od četiri sektora. Preostala je izrada zaštite građevinske jame još samo u posljednjem sektoru, od zgrade Pošte do bulevara, zbog čega će se uskoro premjestiti silosi s građevinskim materijalom.

Štoviše, kaže Stari, u potpunosti je arheološki obrađen prvi sektor, nadomak ulazu kod upravne zgrade brodogradilišta, gdje su pronađeni novi nalazi (drveni piloti lučke infrastrukture), a uskoro bi trebao biti zgotovljen i drugi sektor.

U tom, drugom sektoru pronađeni su dvoslojni ostaci života Pule izvan gradskog bedema pa će se svaki sloj zasebno istraživati. Procjenjuje se, kaže direktor Herculanee, da će arheološki radovi trajati idućih mjesec i pol do dva. Za to vrijeme izvođači radova bavit će se zaštitom građevinske jame u četvrtom sektoru.

Treba napomenuti da se arheolozi nakon tih istraživanja prebacuju u treći sektor, gdje se nalazi nedavno otkriven drugi speron, dok je onaj pronađen 2007. godine istražen, dokumentiran i razgrađen, ne bi li se postavile cijevi. Odlazak arheologa iz drugog sektora značio bi da se nakon polaganja cijevi obalnog kolektora ta dionica može pustiti u promet.

Ono što svakako raduje su radovi duž rive, koji se odvijaju itekako bolje od planirane dinamike. Podatak da je već položeno, dok još traje izgradnja zaštite građevinske jame, čak 180 metara cijevi obalnog kolektora pokazuje da ondje nema nikakvih zapreka. Radove nije usporilo čak ni nedavno arheološko otkriće, jer su arheolozi promptno istražili, dokumentirali, snimili 3D tehnologijom i zaštitili nalazište pa se zahvati nastavljaju jednakom dinamikom.

- Počinje izrada kolektora od Karoline prema Punti, u dužini od 40-ak metara, i vjerujem da će taj dio rive biti zgotovljen za dva mjeseca. Za Pulu je važno da se što prije okončaju radovi u prva dva sektora u Flaciusovoj ulici te dijelu rive od zgrade Lučke kapetanije do raskrižja s Ulicom sv. Ivana, ne bi li se tim dijelom uspostavio promet. Po dinamici radova, na najboljem smo putu da se to ostvari, kaže Igor Stari, direktor Herculanee. (Piše Goran ROJNIĆ; Snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter