Pocetak sudenja Sanaderu u izravnom prijenosu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odobren je izravni prijenos pocetka sudenja Ivi Sanaderu u cetvrtak, to jest citanja optužnice za ratno profiterstvo te uvodnih govora stranaka, doznaje se danas na zagrebackome Županijskom sudu.

Glasnogovornik suda Krešimir Devcic objasnio je da je iznimno dopušten izravni prijenos sutrašnjeg rocišta te fotografiranje i snimanje u sudnici nekoliko minuta do pocetka rasprave, zakazane za 9,30 sati u velikoj dvorani suda. Pozvao je sve koji prate sudenje na red i disciplinu na sudu, korektan medusobni odnos te poštovanje naredbi pravosudne policije.

Istaknuo je da je zabranjeno fotografirati i snimati na sudu izvan sudnice te da ce oni koji se ne budu toga pridržavali biti udaljeni iz suda i nece im se dopustiti pratiti nastavak sudenja.

Devcic je rekao da je sve spremno za sutra te da nema nikakvih naznaka da bi se rocište moglo odgoditi zbog Sanaderova zdravstvenog stanja.

Prvi pokušaj pocetka sudenja krajem prošlog tjedna nije uspio jer je Sanader, po ocjeni vještaka, bio nesposoban za pracenje rasprave zbog zdravstvenih tegoba. Odmah nakon prekida rocišta bivši premijer prevezen je na pretrage u bolnicu, gdje je proveo vikend, te je u ponedjeljak poslijepodne vracen u zatvor u Remetincu jer su lijecnici zakljucili da mu zdravstveno stanje nije ozbiljno ugroženo.

Citanjem USKOK-ove optužnice pocet ce sudenje po optužbama da je sredinom 1990-ih uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke. Nakon citanja optužnice, USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš i Sanaderova obrana trebali bi iznijeti uvodne govore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter