Početak kraja kampa Valovine kakvog poznajemo


U kampu Valovine srušeni su prvi bungalovi, a prema najavama, potpuno rušenje svih objekata uslijedit će već ujesen. Je li početak rješavanja situacije u kampu Valovine, koji se nalazi na jednom od najatraktivnijih gradskih zemljišta, potaknuto nedavnim bespravnim useljavanjem skupine ljudi ili činjenicom da su Valovine "prva stepenica" do Muzila, teško je reći. Međutim, dobro je da se krenulo jer trenutno stanje na Valovinama nije održivo.

Kamp odavno nije mjesto dostojno za život čovjeka.

- Točno je da smo krenuli u rušenje, odnosno uklanjanje stolarije s nekoliko bungalova, a u drugoj fazi će se objekti potpuno ukloniti. Zasad želimo spriječiti daljnji bespravni ulazak u posjed, stoga se s bungalova uklanja stolarija i sve ono što ga čini uvjetnim za život, rekao nam je gradski pročelnik Damir Prhat čiji je odjel za komunalni sustav i imovinu, zajedno s komunalnim redarstvom, zadužen za Valovine.

Osnovano je Povjerenstvo za stupanje u posjed i, prema podacima koje su prikupili, utvrđeno je da na Valovinama borave četiri branitelja kojima MORH još nije riješio stambeno pitanje, a ostali su ondje bez valjane pravne osnove.

- Prema zatečenom stanju, idućih dana u nastavku rušenja ćemo ukloniti stolariju s barem još 20 bungalova, a za ostale još traju izvidi, odnosno pojavili su se određeni problemi, veli nam pročelnik Prhat i pojašnjava da postoji određeni otpor pojedinaca iz kampa.

- Međutim, nema natrag, i nastavit ćemo sa započetim, a za one bungalove koji su trenutno useljeni, a za koje se ne može utvrditi pravo na posjed, pokrenut će se sudski postupak. Važno je naglasiti da je izvidima utvrđeno da veliki broj osoba koje su u kampu ima riješeno stambeno pitanje, a bungalove koriste kao svojevrsnu kuću za ljetovanje. Većina ih nije ni iz Pule, a imamo slučajeva da nisu ni državljani Hrvatske, rekao nam je Prhat i dodao da pojedinci pojedine objekte koriste i kao skladišta te da se to jednostavno ne može dozvoliti. (N. SOFTIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter