Početak hidroavionskih linija sve bliži

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Krajem prošlog tjedna Agencija za civilno zrakoplovstvo zaprimila je zahtjev za certificiranje poletno sletne staze u akvatoriju pulske luke od strane tvrtke European Coastal Airlines (ECA) koja će Pulu hidroavionima povezivati s jadranskim gradovima. Velik je to korak u rješavanju odnosa između ECA-e i Agencije jer unatoč tome što se početak letova iz Pule najavljivao u siječnju, do odluke Agencije to još uvijek nije moguće.

Neslužbeno se spominjalo da Agencija za civilno zrakoplovstvo ne želi dati dozvolu za stazu u akvatoriju pulske luke. ECA želi da staza bude posred Pulskog zaljeva, a Agencija je smatrala da je to opasno jer je u pulskom zaljevu puno korisnika, pogotovo ljeti kada se promet morskim putem intenzivira. ECA je nakon usuglašavanja s Gradom, Lučkom upravom i Lučkom kapetanijom za slijetanje hidroaviona odabrao uvalu Vela draga koja je u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom. Kako su očito usuglašeni stavovi, očekuje se da bi Agencija za civilno zrakoplovstvo za desetak dana trebala donijeti odluku, odnosno izdati certifikat, što bi označilo zeleno svijetlo početku letova hidroaviona s obzirom da je ECA već itekako spremna za rad u Puli. Prvi letovi, što je najavio i direktor ECA-e Klaus Dieter Martin, bili bi na relaciji Pula - Rab -Split (Resnik), dok ECA pregovara da Pulu poveže i s riječkim aerodromom na Krku.

ECA je već potvrdio da, od kada su otvorili predstavništvo u Puli, postoji velik interes za linijom Pula - Split i Split - Pula. Usto, ECA-i je u planu uspostava letova s Italijom i drugim destinacijama čim se ishoduju potrebne dozvole. Intencija ECA-e je spojiti Pulu s Malim Lošinjom, Rijekom, Zadrom, Split, a šlag na kraju bilo bi povezivanje s Dubrovnikom, te lukama s talijanske strane Jadrana, Anconom, Venecijom i Ravennom. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter