Pocetak gradnje najvece garaže do 2013.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom rujna ce idejno rješenje garažne kuce na Marsovom polju konacno biti u potpunosti u posjedu Grada Pule, koji ce potom tražiti ishodovanje lokacijske dozvole. Idejni projekt garažne kuce i prometnog rješenja zone izradile su zagrebacke projektantske tvrtke Jurcon i Trafficon.

Garažna kuca na Marsovom polju bit ce najveca takva gradevina u gradu. Prema GUP-u može biti visoka maksimalno 20 metara, a najviše 30 posto gradevine može se iskoristiti za poslovne prostore. Vec se sada zna da je iz projekta izbacen, kao nepotreban, najavljeni kružni tok na križanju Nazorove ulice i Ulice Marsovog polja.

Umjesto njega u rješenju se nudi "zeleni otok" na križanju, a prometovanje ce se odvijati drugacije nego sada: iz smjera Ulice Marsovog polja dozvolit ce se skretanje u Ulicu Kacica-Miošica, a u nju ce se usmjeravati i vozaci iz Nazorove. To je odluceno s obzirom na to da ce se izgradnja garažne kuce i prometno rješenje uklopiti u izgradnju velikog kružnog toka na Trgu Republike, projekta koji je u fazi ishodovanja gradevinske dozvole.

Prema njemu dio Maruliceve, od Ulice Kacica-Miošica do Trga Republike, ponovno bi postao dvosmjeran nakon što ta dionica postane cetverotracna prometnica. Sve da bi se smanjilo prometovanje uz garažnu kucu, odnosno da se promet koji ne završava u garažnoj kuci usmjeri na transverzalu sjever-jug.

- Rijec je o strateškom projektu kojim grad želi riješiti promet u mirovanju u središtu grada. I do sada smo puno uložili u poboljšanje prometa, no i ovog ljeta pokazalo se da je najveci problem velika potražnja za parkirnim prostorom, kaže Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Investitor garažne kuce najvjerojatnije ce biti gradsko trgovacko društvo Pula parking. Prema idejnom projektu, rijec je o zdanju s prizemljem u kojem ce se nalaziti poslovni prostori i autopraonica te šest etaža s ukupno 632 parkirna mjesta. Poslovni prostori protezat ce se i kroz manji dio prve tri etaže, a sam garažni prostor bit ce otvorenog tipa.

Zgrada je kombinacija zidane (poslovni prostori) i montažne (parkirni prostor) gradevine. Još uvijek nije poznata cijena gradnje, koja ce biti definirana tek prilikom detaljne izrade glavnog projekta. Trenutno se zna da ce do polovice rujna projektanti idejnog rješenja predati kompletnu dokumentaciju da bi se ishodovala lokacijska dozvola, a istovremeno ce se pokrenuti postupak rješavanja imovinskopravnih odnosa na zemljištu na kojem bi se garažna kuca izgradila. Upravo ce rješavanje imovinskih odnosa biti krucijalno u realizaciji projekta.

- Kljucno je rješavanje imovinskog pitanja, i to ce odrediti cjelokupan daljnji tijek projekta. Uspijemo li riješiti tu fazu, vjerujem da bi Pula parking krajem sljedece ili pocetkom 2013. godine mogao poceti gradnju garažne kuce, za što bi bilo potrebno oko šest mjeseci, razmišljanje je Prhata.

Doduše, na cijeloj lokaciji postoji pribilješka preventivne zaštite Ministarstva kulture, odnosno konzervatora, buduci da su prilikom gradnje zgrade PU istarske na lokaciji pronadeni posmrtni ostaci iz rimskog doba. Ipak, vjeruje se da eventualni arheološki nalazi ne bi pretjerano usporili izgradnju garažne kuce. (Goran ROJNIC)

Za Dobrichevu izrada dokumentacije, ništa od Gimnazije

Kako saznajemo od procelnika Prhata, Grad usporedo radi i na projektu troetažne garažne kuce u Dobrichevoj ulici, na prostoru sadašnjeg parkirališta pod naplatom, za što je vec ishodovana lokacijska dozvola. U tijeku je izrada glavnog projekta, a realizacija ce ovisiti o financijskim sredstvima. S druge strane, cini se da se nece realizirati projekt garažne kuce ispod sportske dvorane te iznad vanjskog igrališta Gimnazije jer odbor te srednje škole nije dao pozitivno mišljenje projektu.


Podijeli: Facebook Twiter