Poceo Zlatni zub

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavom "Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta" Lutza Hubnera i Zijaha A. Sokolovica u produkciji zagrebackog Teatra Rugatino u cetvrtak se digao zastor festivala smijeha i komedije Zlatni zub, koji se cetvrtu godinu zaredom odvija u poreckom kazalištu.

Stotinjak gledatelja ispratilo je predstavu nastalu prema motivima Hubneorovog teksta "Gretica, stranica 89.", ciji je temelj kreacije prica ispricana na primjeru proba jedne scene sa stranice 89. iz Goetheovog Fausta. U dijalogu ovog klasika koji pripovijeda kako je doktor Faust prodao dušu Mefistu ne bi li kupio mladost i osvojio Greticu, te joj pritom podmece kutijicu s nakitom, glavne i jedine uloge tumace Linda Begonja i Draško Zidar.

Glumacki duo kroz ovaj prizor stvara kazališnu iluziju - presjek zbivanja u procesu rada na predstavi. Odnos izmedu raznih tipova redatelja i glumaca, glumackih intervencija, inspiracija, medusobnih odnosa izmedu glumaca - to su vježbe koje publici docaravaju Zidar kao redatelj, nervozan, zahtjevan, zbunjen, nedorecen, ozbiljan… i glumica Begonja kao prvakinja drame, improvizatorica, pjevacica, talentirana glumica, djevojka sa sela koja želi postati glumica… Vježbe u kojima se neodoljivo osjeca prepoznatljiv touch redatelja Sokolovica.

Suptilan niz duhovitih situacija više nego komedija, ova je predstava s jedne strane šarmantno vesela, s druge duhovito tužna prica o ljudima koji, iako razlicitih gledišta, karaktera i sudbina, dijele zajednicku ljubav prema kazalištu i koja je tako postala možda najbolji uvod za otvaranje jednog festivala koji porecka kazališna publika iz godine u godinu željno ocekuje. (V. HABEREITER)

Otkazana subotnja predstava

Veceras je na festivalskom programu kazališna predstava "Slucajevi" u režiji Edvina Liverica, nastala prema djelima Daniila Harmsa. Predstava pocinje u 20 sati, a igra na kazališnim daskama poreckog Puckog otvorenog ucilišta.


Predstava kazališta Smjehotici "Prizori iz bracnog života" zakazana za subotu otkazana je zbog bolesti glavne glumice, javljaju iz Puckog otvorenog ucilišta. Sljedeca predstava "Buža" Dragotheatra nastavlja festival u nedjelju u 20 sati.


Podijeli: Facebook Twiter