Poceo UmaGOblues

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi UmagGOblues Music & Art Festival poceo je u srijedu povorkom clanova moto kluba Staaari rokeri na njihovim sjajnim i bucnim limenim ljubimcima, predvodenom energicnom glazbom Skandal banda. Bio je to efektan uvod u cetverodnevnu manifestaciju koja u svaku poru umaških ulica unosi cistokrvni blues i njegove brojne varijacije.

Publika je vec u prvoj veceri na središnjem Trgu slobode imala prigodu uživati u koncertu jednog od najcjenjenijih tradicionalnih bluesera i instrumentalista na svijetu, majstora usne harmonike Charlieja Musselwhitea. Ovaj dobitnik 24 Blues Music Awarda, uvršten u Blues Hall of Fame i cak šest puta nominiran za Grammy, osim jedinstvenim umijecem i iskrenom autorskom glazbom, iznenadio je svojom skromnošcu, neposrednošcu i šarmom.

Umažanima i njihovim gostima, od kojih su se neki u potpunosti prepustili i zaplesali, predstavio se presjekom svoje bogate 44-godišnje glazbene karijere, sve do najnovijeg, prošlogodišnjeg albuma "The Well" sazdanog od uglazbljenih istinitih prica i osjecaja.



Carolija je pocela kad je Musselwhite otvorio svoj kovcežic u kojemu cuva pedesetak usnih harmonika i pokazao koliko nijansi zvukova i emocija ta mala muzicka kutijica od metala i drva može ispustiti. U tome su mu adekvatnu podršku pružili vrhunski mladi kolege, Matthew Stubbs na gitari, Mike Phillis na basu i June Core na bubnjevima.

Na glavnoj su pozornici prije njih nastupili odlicni Ivan Vragolovic i Jura Geci (Slavonski Brod/Varaždin) te rovinjski Duo Strings - Sanjin Banic i Siniša Popadic. Vragolovic se kao folk-rock-blues kantautor (vokal, gitara i usna harmonika s uzorima poput Boba Dylana, Townesa Van Zandta, Neala Younga  i Toma Waitsa) na glazbenoj sceni pojavio 2006. godine, iza njega je vec respektabilan niz nastupa, a kao pobjednik na 1. hrvatskom blues chalengeu i polufinalist na onom medunarodnom u Memphisu, predstavio se u nekoliko poznatih klubova u Nashvilleu i u Sun studiju za samo dva sata snimio 11 stvari koje su postale album "I'm a man" u izdanju Croatia records/Spona.

Stringsi, dvije gitare i dva glasa, okupljene su oduševili svojim interpretacijama klasika poput Claptonove "After midnight", "Ring of fire" Johnnyja Casha, "Hush" Deep Purple, "Hotel California" Eaglesa i "Crazy little thing called love" grupe Queen.

Vecer je zakljucena jam sessionom u lokalu Buoni amici, a u cetvrtak se vec od 9.30 do 11.30 sati dobar live zvuk cuo na "blues morning coffeeju", jutarnjoj kavi u caffe baru Luka, što ce se nastaviti za cijelog trajanja festivala.



Osim spomenutih lokacija, UmaGOblues reflektore za mlade i renomirane glazbenike pali i ispred lokala San Marco te na Novoj obali. Nastupit ce, medu ostalima, Keith Thompson band, jedan od najboljih britanskih r&b bandova s visokoenergetskom mješavinom bluesa, soula i rocka, zatim Eddie Martin, kojega britanski tisak hvali kao najboljeg engleskog blues gitarista od pojave Erica Claptona, country blues gitarist Michael Roach i elektricni blues harmonikaš Johnny Mars, koji izvode glazbu u takozvanom East Coast Blues stilu iz dvadesetih godina prošlog stoljeca, vrhunski blues gitarist karizmaticnog glasa Papa George te prva istinska blues grupa s Apeninskog poluotoka Fabio Treves band.

Vecernji koncerti pocinju u 20 sati, a glazbene radionice koje vode neki od renomiranih sudionika dva sata ranije.
Ovogodišnja je novost Rhythm photography, fotografski natjecaj vezan uz blues, muzicare i atmosferu grada u glazbenom okruženju, s temom "Blues kao život - život kao blues". Nagradeni ce biti autori triju izabranih fotografija, a sva je prijavljena ostvarenja moguce pogledati u bivšem Martradeu od podne do 1 sat u noci, u živopisnoj izložbi uz koju idu i pravi glazbeni instrumenti.

Manifestaciju organizira Stage5 na celu s Vladimirom Brajanom, pod pokroviteljstvom Grada Umaga i umaške Turisticke zajednice.


Podijeli: Facebook Twiter