Počeo trodnevni štrajk pilota Lufthanse

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Piloti Lufthanse počeli su u srijedu ujutro trodnevni štrajk koji će paralizirati promet njemačke zrakoplovne tvrtke i pogoditi više od 400 tisuća putnika.

Zbog spora oko plaća i dobi umirovljenja, sindikat pilota Cockpit pozvao je na štrajk od srijede do petka, zbog čega je Lufthansa morala otkazati 3.800 letova. Štrajk zahvaća putničke linije Lufthanse i njezine podružnice Germanwingsa kao i teretne linije Lufthansa Cargo.

Tvrtka procjenjuje da će otkazanim letovima biti pogođeno 425.000 putnika do petka navečer, ali je sve učinila da izbjegne kaos, obavještavajući putnike mailovima ili SMS-ovima unaprijed, nudeći im letove drugih kompanija. Već je u utorak bilo otkazano oko 60 letova da bi se izbjeglo da putnici u tranzitu ostanu čekati u Njemačkoj.

Germanwings je objavio u utorak navečer da može osigurati 600 letova u tom razdoblju, unajmljujući kapacitete drugih kompanija, uključujući posadu.

Glavni tajnik Cockpita Joerg Handwerg brani štrajk ocjenjujući u regionalnom dnevniku Neue Passauer Presse u srijedu da je to jedini način da se Lufthansu natjera na kompromis te izravna posljedica "agresivna pravca" koji je usvojila kompanija. Tvrtka želi da piloti rade duže, dok trenutno mogu u mirovinu s 55 godina.

Ministar prometa Alexander Dobrindt požalio se da svaki dan štrajka pogađa stotine tisuća osoba u razgovoru za dnevnik Bild, dok je zamjenik predsjednika konzervativne parlamentarne skupine u Bundestagu Michael Fuchs štrajk nazvao neodgovornim. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter