Poceo tecaj za ocjenjivace maslinovog ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Multimedijalnom centru zapoceo je strucni tecaj za ocjenjivace maslinovog ulja. Na tecaj se prijavilo 38 maslinara iz cijele Županije, koji ce se u cetiri dana i 35 nastavnih sati obuciti za senzorsko poznavanje ekstradjevicanskog maslinovog ulja. Kako je na otvaranju u ime domacina rekao William Uljanic, predsjednik Agrorovinja i dogradonacelnik Rovinja, Istra je kao najsjevernije podrucje uzgoja maslina zanimljiva za proizvodnju vrhunskog maslinovog ulja.

Zbog toga je sekcija maslinara pri Agrorovinju, koju vodi Rino Šuran posebno aktivna, pa uz organizaciju drugog ovakvog tecaja u Rovinju, od cetiri koji su organizirani u Istri, svakog prvog petka u mjesecu organizira probe ulja. Rezultati se vec vide, pa je Rovinj lani imao šampiona Masline u Splitu, a ove su godine njegovi proizvodaci medu najboljima na Vinistri.



U ime Županijskog odjela za poljoprivredu organizatore i sudionike tecaja pozdravio je Mladen Milohanic. Podsjetio je da Istra u maslinarstvu, kao rubno uzgojno podrucje, ima prigodu da nadmaši kvalitetno razvijeno vinarstvo, u cemu je važna uloga ovakvih tecajeva. Predstavivši strucnjake iz O.L.E.A. Pesaro, koji ce uz naše Oliveru Koprivnjak sa rijeckog i ?anija Bencica sa zagrebackog sveucilišta voditi tecaj, njegov voditelj Giorgio Sorcinelli je naglasio da iza njih stoji dvadeset godina iskustva u strucnom ocjenjivanju maslinovog ulja.

Uz teoretski dio o maslinama, uzgoju, berbi i preradi, kao i o nizu drugih faktora koji utjecu na kvalitetu maslinovog ulja, polaznici tecaja ce uz strucnu pomoc uciti nacine ocjenjivanja ulja i prepoznavanje njihovih karakteristika kušanjem prema kriterijima propisanim uredbama Europska unije. Oni koji budu zadovoljili selektivne testove dobit ce potvrde o položenom tecaju, koje ce im, nakon ulaska Hrvatska vrijediti i u EU.


Podijeli: Facebook Twiter