Poceo susret u cast Janigru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kratkim i efektnim koncertom na Trgu slobode u subotu je poceo susret kojim se obilježava 20 godina smrti Antonija Janigra, glasovitog europskog violoncelista, dirigenta i glazbenog pedagoga, Talijana koji je velik dio radnog vijeka proveo u Zagrebu.

Za uvod u trodnevna glazbena i strucna dogadanja pobrinuli su se ucenici violoncela iz osnovnih i srednjih glazbenih škola te profesori tog instrumenta iz citave zemlje, njih ukupno 35, sjajno izvevši "Canzon Vigesimanonu" skladatelja Girolama Frescobaldija. Potom su se spustili u gradsko kazalište, gdje su mladi violoncelisti iz Zagreba, Dubrovnika, Rijeke, Pule, Bjelovara, Karlovca, Samobora i Varaždina nastavili muziciranje. Svi sadržaji su otvoreni za gradane.

Program Janigrovog "In memoriama" u nedjelju u 12 sati donosi koncert ucenika violoncela iz klase profesorice Dobrile Berkovic-Magdalenic, gdje ce kao poseban gost zasvirati i Porecan Nikola Kos na glasoviru, takoder u gradskom kazalištu. Tu ce u 18 sati nastupati i ucenici škole domacina, poreckog "Slavka Zlatica".

Susret ce kulminirati (i završiti) u ponedjeljak uvecer koncertom Monike Leskovar, domace violoncelistice svjetskog glasa, koja ce se u kazalištu predstaviti u tandemu s vrsnim talijanskim kolegom Giovannijem Sollimom. Nastup pocinje u 19 sati. Spomenimo i da ce prije toga Leskovar i Sollima s ucenicima violoncela održati interaktivnu radionicu. Pored "Zlatica" i poreckog Puckog ucilišta, organizatori susreta su zagrebacka Koncertna direkcija i Agencija za odgoj i obrazovanje.


Podijeli: Facebook Twiter