Poceo summit G8 u Camp Davidu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama docekao je u petak navecer po lokalnom vremenu celnike skupine G8 u svojoj rezidenciji u Camp Davidu zapocevši tako sastanak na vrhu koji bi trebao u najvecoj mjeri biti posvecen dužnickoj krizi u Europi.

Obama, ležerno odjeven i bez kravate pozdravio je okupljene, pocevši od europskih celnika Josea Manuela Barrosa i Hermana van Rompuya. Posljednji se skupu u seoskoj rezidenciji americkih predsjednika, 100 km udaljenoj od Washingtona, pridružio francuski predsjednik Francois Hollande.

Celnici G8 (SAD, Velika Britanija, Kanada, Italija, Francuska, Njemacka, Japan i Rusija) trebali bi na radnoj veceri razgovarati o gorucim problemima na medunarodnoj sceni.

U subotu celnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja plus Rusije sastat ce se da bi razgovarali o europskoj dužnickoj krizi.

Celnici G8 složili su se u svojim prvim raspravama u Camp Davidu u petak da Iran treba razotkriti više u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama te da je vrijeme fokusirati se na politicku tranziciju u Siriji, kazao je neimenovani americki dužnosnik.

Celnici su takoder naglasili važnost uskladivanja sjevernokorejskog nuklearnog programa s medunarodnim normama te istaknuli da ce se ta zemlja suociti s daljnjom izolacijom nastavi li provocirati, dodao je dužnosnik.


Podijeli: Facebook Twiter