Počeo summit EU-a posvećen nezaposlenosti mladih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović kao promatrač, započeli su u četvrtak sastanak na vrhu na kojem je glavna tema borba nezaposlenosti, pogotovo među mladima, koja u nekim zemljama doseže rekordne razine.

"Okupili smo se danas ovdje kako bismo poduzeli konkretne akcije u dva ključna pitanja, koja se tiču milijuna ljudi - mladih koji traže posao te pitanje malih poduzeća. Ovdje smo da se borimo protiv nezaposlenosti mladih, najveće brige za naša društva", rekao je na početku sastanka predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

"Ovdje smo također kako bismo pronašli rješenje za kreditni slom koji guši poduzeća", dodao je Van Rompuy.

U Europskoj uniji je 26 milijuna nezaposlenih, od čega je 5,6 milijuna mlađih od 25 godina.

U proračunskom okviru za sljedeće sedmogodišnje razdoblje predviđeno je šest milijardi eura za zapošljavanje mladih, koje će moći koristiti regije sa stopom nezaposlenosti mladih većom od 25 posto. Komisija predlaže da se taj iznos potroši u dvije godine, a ne u sedam.

Na summitu će se razgovarati o potrebi da se ubrza Inicijativa za zapošljavanje mladih i uspostava sheme s jamstvima za mlade i mobilizaciju.

Europska komisija je prije nekoliko dana pozvala države članice koje u nekim područjima imaju stopu nezaposlenosti višu od 25 posto da do listopada predstave plan provedbe inicijative "Jamstvo za mlade", koja predviđa da se nezaposlenim mladim ljudima brzo ponudi zaposlenje ili daljnja edukacija. Svim mladima mlađima od 25 koji izgube posao ili ga ne pronađu nakon završenog školovanja trebalo bi u roku od četiri mjeseca ponuditi kvalitetno zapošljavanje, nastavak edukacije, izobrazbu ili praksu.

Čelnici će razgovarati i o prijedlogu Europske komisije o stvaranju privatnih europskih dugoročnih investicijskih fondova koji bi svoj kapital investirali u poduzeća i dugoročne projekte, posebice u infrastrukturu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter