Počeo summit EU-a o proračunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S više od pet i pol sati zakašnjenja čelnici zemalja članica započeli su u četvrtak navečer summit, na kojem hrvatski premijer Zoran Milanović sudjeluje kao promatrač, a koji je posvećen višegodišnjem proračunskom okviru EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020.

Summit, koji je trebao započeti u 15 sati, započeo je oko 20.45. Tih skoro šest sati proteklo je u konzultacijama kako bi predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy mogao na početku sastanka izići s konkretnim prijedlogom sedmogodišnjeg proračuna.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da nije došlo do približavanja stajališta zemalja članica te da je Van Rompuy odustao od toga da na početku sastanka iziđe s konkretnim prijedlogom. Razgovori o proračunu nastavit će se na plenarnom sastanku te na radnoj večeri.

Čelnici zemalja članica i hrvatski premijer Zoran Milanović, koji na summitu sudjeluje kao promatrač, ušli su u ranim popodnevnim satima u zgradu Vijeća Europske unije i započeli niz sastanaka u različitim formatima.

Premijer Milanović sudjelovao je na sastanku čelnika "prijatelja kohezije", neformalne skupine zemalja koje iz europskog proračuna dobivaju više nego što u njega uplaćuju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter