Počeo štrajk prosvjetara i medicinskih sestara

Ilustracija (B. D.)
Ilustracija (B. D.)

Sindikati učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara počeli su jutros jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama, zbog koje se i njima smanjuju plaće i materijalna prava.

Sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata i Hrvatski školski sindikat Preporod organiziraju štrajk zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, najave ukidanja dodataka na plaće, smanjivanja sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, smanjivanja plaća učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara. 

Po najavama sindikalaca, zbog štrajka danas neće raditi praktično sve škole u Hrvatskoj. Oni preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati. 

Za djecu koja ipak dođu u škole odgovorni će biti ravnatelji, koji moraju organizirati njihovo čuvanje, tvrde sindikati.

Za vrijeme štrajka medicinskih sestara i tehničara osigurat će se obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama osim u Hitnoj službi, najavljeno je iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter