Poceo štrajk na Filozofskom fakultetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u osam sati poceo je štrajk akademskih radnika u organizaciji sindikata Akademska solidarnost na Filozofskom fakultetu sveucilišta u Zagrebu.

Sindikat još ne raspolaže informacijama o tome koliko se drugih fakulteta danas pridružilo štrajku, rekla je za Hinu ?urdica Cilic Škeljo iz Sindikata, dodajuci da se nakon sastanka s clanovima sindikata na Filozofskom fakultetu sveucilišta u Rijeci može potvrditi da se oni planiraju pridružiti štrajku od sljedeceg tjedna. Zasad nije poznat ni broj profesora Filozofskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu koji se planiraju pridružiti štrajku.

"Neovisno o tome što Akademska solidarnost ima jako puno clanova diljem Hrvatske, zbog pravnih mehanizama svaki štrajkaš mora svojem poslodavcu dati najavu kako bi štrajk bio legalan i legitiman, bilo pojedinacno ili preko štrajkaškog odbora odredene institucije", kaže Cilic Škeljo.

"U našem su sindikatu i clanovi koji nisu nužno samo nastavno i znanstveno osoblje nego i zaposlenici u nekim drugim djelatnostima unutar akademske zajednice, tako da se može ocekivati da ce se i oni pridružiti štrajku, ali u kojoj mjeri i u kojem broju znat ce se naknadno", dodaje.

Ona istice da pitanje isplate placa za vrijeme štrajka izmedu Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa (MZOŠ) i Sindikata još nije razriješeno. "Ta kontroverza nije razriješena i ministarstvo prijeti da isplate placa nece biti ali mi smo na taj rizik spremni. U proceduri mirenja koja je pravna nužnost u najavi štrajka, dakle da bi štrajk bio legitiman, ministarstvo je sebe proglasilo neaktivnim, odnosno, tvrdi da nema legitimaciju biti aktivnim sudionikom tog mirenja. Drugim rijecima, odbilo je na neki nacin sudjelovati u procesu mirenja a pri tome se nije libilo prijetiti nam uskratom placa. Time je zapravo pokazalo da apsolutno nije spremno na dijalog", tvrdi Cilic Škeljo.

Štrajka nece biti na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu, potvrdila je Hini u telefonskom razgovoru sindikalna povjerenica tog fakulteta Vesnica Garašic.

Garašic je istaknula kako je jasan stav njihova sindikata da je ministarstvo ispunilo vecinu zahtjeva. "Mi smo zadovoljni nacinom na koji su dodane neke preinake u zakon i zalažemo se za to da ti zakoni udu u zakonsku proceduru i budu doneseni na dobrobit sveucilišta", kaže Garašic.

"Naš je stav da, ako postoje problemi izmedu ministarstva, Vlade i akademske zajednice, to moramo razriješiti kao odrasli ljudi a ne na racun studenata. Smatramo da je pokušaj rješavanja situacije na racun studenata protiv svake etike", istaknula je Garašic.


Podijeli: Facebook Twiter