Počeo sindikalni referendum

Referendum će trajati tri dana (snimio M. ANGELINI)
Referendum će trajati tri dana (snimio M. ANGELINI)

Danas je počeo referendum u više od 1.400 ustanova u kojima svoje članove imaju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Strukovni sindikat medicinskih sestara. Oko 64.000 članova sindikata, učitelja, profesora, medicinskog osoblja te djelatnika znanstvenih ustanova, tijekom tri dana odgovarat će na pitanje "Prihvaćate li dodatak I. Temeljnom kolektivnom ugovoru?", odnosno Vladin prijedlog o bespovratnom smanjivanju i ukidanju dijela prava zaposlenika u ovim djelatnostima.

- Kakav je odaziv u ovom trenutku teško je prognozirati budući da članovi imaju tri dana vremena za izjašnjavanje. Prve neslužbene rezultate iznijet ćemo u petak, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Dodaje da Vlada nema pravne osnove ni za otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora ni za smanjivanje koeficijenata i dodataka na plaću.

Ako odgovor više od polovice članova bude potvrdan, Matica sindikata će potpisati dodatak, što podrazumijeva da će radnici ostati bez božićnice za ovu i sljedeću godinu, regresa za iduću, a bitno će biti umanjena prava na jubilarne nagrade i troškove prijevoza. U sindikatu upozoravaju da prihvaćanje Vladina prijedloga ne garantira povratak ovih prava nakon 2013. godine, što za radnika predstavlja krajnju neizvjesnost. Vjeruju da to neće biti kraj, već početak zadiranja u prava radnika javnih službi, posebice što će Vlada biti ohrabrena takvim ishodom ako do njega dođe.

Ako članovi sindikata odbiju Vladin prijedlog, sindikalci najavljuju pravnu bitku, štrajkove, a ne isključuju ni arbitražu. Referendumu se pridružio i sindikat školstva Preporod, čijim je članovima također omogućeno izjašnjavanje u više od 330 osnovnih i srednjih škola. Time će se još oko 9.000 članova ovog sindikata moći izjasniti o materijalnim pravima. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter