Poceo Rovinj Photodays

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bogati program cetvrtog hrvatskog fotografskog festivala Rovinj Photodays predstavlja se s cak petnaest fotografskih izložbi koje ukljucuju radove svjetskih majstora fotografije. U Rovinju gostuju poznati medunarodni strucnjaci za fotografiju, a brojni posjetitelji moci ce se okušati u nagradnim fotoizazovima i brojnim organiziranim strucnim druženjima.

Na otvaranju u rovinjskom Multimedijalnom centru u petak moglo se cuti da na festivalu boravi 350 akreditiranih fotografa iz regije, a direktor festivala Denis Rendic tom je prigodom podsjetio da Rovinj Photodays, na koji dolaze fotografi iz cijele Europe, traje citavu godinu. U sijecnju je raspisan natjecaj, koji je ocjenjivan u svibnju, a najbolji su radovi izloženi u MMC-u. Nakon premijernog predstavljanja u Rovinju ova ce izložba obici sve relevantne hrvatske galerije.



Izložbu naših majstora podvodne fotografije lani je vidjelo milijun posjetilaca. Fotografije ce se, nakon rovinjske, postaviti na rivama svih vecih hrvatskih gradova. Na rivi su nadalje tradicionalne izložbe Pixella, Cropixa, ReFota i drugih agencija i specijaliziranih casopisa.

Ninoslav Vidovic, komercijalni direktor generalnog pokrovitelja Maistre, naglasio je da turizam neizostavno mora suradivati s kulturom, posebno u 21. stoljecu, kada se destinacije prepoznaju i po ovakvim dogadanjima.

Sandra Vitaljic, predsjednica medunarodnog žirija Photodaysa, podsjetila je da je na ovogodišnji natjecaj stiglo više od sedam tisuca radova, koji su nagradivani u 11 kategorija. Izloženi nagradeni radovi presjek su trenutnog stanja hrvatske fotografije, a nakon izložbi po gradovima trajno ce biti izloženi u zagrebackom Muzeju za umjetnost i obrt.

Nakon festivala u Zavicajnom muzeju Rovinja otvorene su cetiri prve izložbe. Najznacajnija je premijerna izložba Erwina Blumenfelda, jednog od najznacajnijih svjetskih fotografa prošlog stoljeca, prvi put postavljena na podrucju jugoistocne Europe. Izložbu 40 crno-bijelih i šest fotografija u boji u Hrvatsku je donio njegov sin Yorick Blumenfeld, koji je na otvaranju govorio o ocevom radu.

U suradnji s talijanskim Centrom za istraživanje i arhiviranje fotografije (CRAF) iz Spilimberga na festivalu je postavljena izložba dvojice najvecih talijanskih fotografa 20. stoljeca Marija Giacomellija i Franca Fontane.

Zahvaljujuci talijanskom festivalu suvremene fotografije SI Fest posjetitelji Photodaysa u petak su mogli razgledati i izložbu koja ukljucuje radove najistaknutijih mladih europskih fotografa. "Istinite price" naziv je postava koji ukljucuje radove fotografa poput Amy Stein, Zoltána Jókayja, Lydije Panas i mnogih drugih.

Nagradu za životno djelo festival je ove godine dodijelio Franku Horvatu, koji je 1928. roden u Opatiji. Njegova retrospektivna izložba postavljena je u starogradskoj galeriji sv. Toma. Predstavljajuci Horvata Cesare Colombi ustvrdio je da je rijec o jednom od najpoznatijih modnih fotografa prošlog stoljeca. (A. POKRAJAC, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter