Počeo prosvjed slavonskih seljaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavonsko-baranjski poljoprivrednici počeli su u podne najavljeni mirni prosvjed, okupivši se, s desetak traktora, uz prometnicu u Čemincu.

U priopćenju za javnost, koje su podijelili novinarima, navodi se među ostalim da okupljanjem žele iskazati zajedništvo s namjerom da ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu pozovu da ode s te dužnosti jer smatraju da dosadašnjim radom nije učinio ništa za hrvatsku poljoprivredu i seljaka.

Seljaci traže i isplatu cjelokupnog poticaja za prošlu godinu u iznosu u kojem je bio isplaćen i 2011. te napominju da su i ove godine na meti trgovačkih lobija kojima je u interesu jedino zarada, a pritom nisu zaštićeni proizvođači i potrošači.

Zbog tih problema, seljaci traže sastanak s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) izjavio je da su zasad prosvjedi počeli na tri mjesta u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji te na jednome mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji i na jednome mjestu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Dodao je da seljaci zasad mirno prosvjeduju okupljanjem i parkiranjem traktora uz ceste, a o daljnjim postupcima naknadno će odlučiti, u čemu će ključnu ulogu imati reakcija Vlade i Ministarstva poljoprivrede na njihove zahtjeve. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter