Počeo posljednji krug konzultacija o mandataru Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Pantovčaku je u srijedu poslijepodne počeo posljednji, peti krug konzultacija predsjednice Republike s izabranim zastupnicima i čelnicima parlamentarnih stranaka nakon kojega će se znati ima li Hrvatska mandatara Vlade ili će Kolinda Grabar-Kitarović  imenovati privremenu Vladu i raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Kako i u prethodna četiri kruga konzultacija, na Pantovčak su najprije došli izabrani zastupnici nacionalnih manjina koje je predsjednica ovoga puta zajednički primila, a zatim slijede stranke i koalicije.

Svoj nedolazak na konzultacije ispričali su bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, nezavisni Stipe Petrina, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida te HDSSB-ovci Dragan Vulin i Josip Salapić.

Telefonski će Grabar-Kitarović razgovarati sa zastupnicom albanske nacionalne manjine Erminom Lekaj Prljaskaj te IDS-ovim Borisom Miletićem.

Na konzultacije zbog bolesti neće doći ni čelnik Hridi Drago Prgomet, no doći će izabrane zastupnice te stranke Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Grabar-Kitarović je u utorak navečer, nakon četvrtog kruga konzultacija, poručila da je peti krug i posljednji te da se nakon njega mora znati ime mandatara Vlade, u protivnom će imenovati privremenu nestranačku Vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

Da imaju potporu saborske većine hrvatskoj predsjednici su prethodno dokazali prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko te čelnik Mosta Božo Petrov. Most je prije toga odustao od pregovora s koalicijom Hrvatska raste zbog, kako su izvijestili, vrbovanja koji su iz te koalicije vršeni na pojedine zastupnike Mosta u trenucima kada su te dvije strane već pregovarale o sastavljanju saborske većine i Vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter