Poceo Photodays u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rovinjskom Multimedijalnom centru u petak je otvoren treci festival fotografije Photodays. Kako je rekao direktor manifestacije Denis Redic, na njoj ove godine uz naše sudjeluju fotografi i strucnjaci iz Austrije, Švicarske, Italije, Srbije, Ceške i Slovacke.

"Rovinj ima vibru za fotografiju i fotografe. Uz brojna dogadanja, od velike nagradne fotorute do strucnih radionica i predavanja u rovinjskim galerijama i na otvorenom, priredit cemo i deset izložbi. U galerijama ce izložbe biti otvorene dva, a na otvorenom tjedan dana", naglasio je Redic.



Predsjednica ocjenjivackog suda ovogodišnjeg Photodaysa Helena Srakocic rekla je da je na natjecaj u deset kategorija stiglo deset tisuca radova 650 autora.

Dubravka Osrecki Jakelic
iz zagrebackog Muzeja za umjetnost i obrt istaknula je suradnju s Photodaysom, cije nagradene fotografije ulaze u fundus muzeja, cime se svake godine obogacuje presjek hrvatske fotoscene.

Na rivi je postavljena izložba "Neusporedivo plavo" sa 60 velikih fotografija iz podmorskog svijeta Jadrana 20 autora iz Hrvatske, Slovenije i Italije, koja ce nakon Rovinja biti postavljena u 13 hrvatskih gradova.



"Uz Photodays organiziramo prvi Otvoreni kup Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Prvi put 40 ronilaca ce snimati na nekoliko lokacija u podmorju Nacionalnog parka Brijuni. U nedjelju u 16 sati cemo uz prikazivanje dijapozitiva u MMC-u nagraditi najuspješnije", rekao je Daniel Frka, koji se 35 godina bavi podvodnom fotografijom.

U Zavicajnom muzeju otvorena je izložba "Portret na fotografiji u 19. i 20. stoljecu". Priredio ga je talijanski Centar za istraživanje i arhiviranje fotografije, a medu izloženim radovima djela su istaknutih autora fotografske klasike kao što su C. Beaton, D. Lange, F. Capa, H. C. Bresson, W. Klein, J. L. Sieff.

Redic je tom prigodom rekao da je rijec o pravom enciklopedijskom fotografskom spektaklu, koji prati portrete od pocetaka fotografije iz 1850. godine do današnjih dana.

Na rivi su osvanule i nove fotografije, a na Trgu maršala Tita mogli su se razgledati i isprobati najnoviji aparati i fotografska oprema.


Podijeli: Facebook Twiter