Počeo Outlook festival


Rasprodan već dan ranije, s prodanih 11.000 karata, uz osiguran još manji broj festivalskih ulaznica po cijeni od 750 kuna za posjetitelje iz Hrvatske i zemalja regije, danas je na štinjanskom poluotoku službeno počeo četverodnevni Outlook festival, na kojem će do nedjelje, što na glavnoj pozornici u štinjanskoj luci, što na deset manjih pozornica u i ispred tvrđave Punta Christo, nastupiti, kao dio benda ili kao DJ, rekordnih 580 izvođača.

Kad se tome pribroji tisuću festivalskih radnika, 900 volontera i nekoliko stotina lokalnih trgovaca, riječ je o novopodignutom muzičkom gradu s oko 14 tisuća ljudi koji, većinom iz boljestojećih slojeva, teško da išta dijele s našom sumornom svakodnevicom i još mračnijom ekonomskom perspektivom.

Dvije trećine posjetitelja čine mladi Britanci, no ovaj put, bitno više nego u prva dva pulska izdanja Outlooka, na ovaj vodeći europski festival bass glazbe i sound system kulture došlo je i nekoliko tisuća ljubitelja dubstepa, reggaea, duba, drum&bass i ostalih podžanrova elektronske glazbe i iz brojnih drugih europskih zemalja i kontinenata. Zamjetan broj (500, 600 ljudi) pristigao je, kako nam kažu organizatori, iz Australije i Novog Zelanda.

Došavši upravo s Novog Zelanda, večeras kao udarno ime nastupa svjetski renomirani sedmeročlani dub/reggae bend Fat Freddy's Drop (novinari uz njihovo ime navode hipnotični dub i futuristične soul groovove), a među jača imena prve noći na glavnoj, Harbour pozornici spadaju i Gentleman's Dub Club, koje upućeni opisuju Madnessom 21. stoljeća.

Danas je već u ranim popodnevnim satima, uoči prve festivalske večeri, prilična gužva bila na parkingu na Hidrobazi, dobro popunjenom automobilima britanskih, nizozemskih, talijanskih, austrijskih registracija. Očekivano, daleko najveća gužva bila je u internacionalnom kampu Puntižela, gdje je prosječna dob gostiju oko 19, najviše 20 godina. Pun je šatora, montažnih fast foodova, kioska i trgovinica, a na jednom štandu pizza se prodaje po cijeni od 60 kuna.

- Njima je to sitnica. To je kao kad ja trošim u Bugarskoj; gdje sam nedavno bio i platio kavu kunu i pol, kaže nam domaći picajol. I on i nekoliko naših redara s kojima smo kratko popričali na krcatoj plaži, hvale pristojnost stranih gostiju, pa čak i kad su pijani. Unatoč jakom suncu, na ograđenoj plaži unutar kampa se zabavljalo bar dvije tisuće ljudi. (Z. ANGELESKI, snimio M. ANGELINI)

Mladi Englez kolabirao na plaži

Srećom bez tragičnih posljedica, danas je oko podneva na plaži kolabirao mladi Englez kojeg su, nakon što su ga uočili potonulog i onesviještenog u vodi, brzo izvukli na obalu. Intervenirala je hitna pomoć, a kako su nam naknadno ispričali prvi spasioci, par naših pulskih redara, prizor nije bilo nimalo bezazlen; mladić je poplavio i neko vrijeme nije davao znakove života. Zbog sigurnosnih razloga, kupanje na plaži u kampu je tijekom trajanja Outlooka zabranjeno poslije 20 sati.

U petak uvečer reggae legende i pioniri drum&bassa

Sutra uvečer na glavnoj pozornici u štinjanskoj luci nastupaju u 21.45 hvaljeni Submotion Orchestra. Pola sata prije ponoći nastupa renomirani jamajčanski roots reggae umjetnik Max Romeo; 30 minuta iza ponoći legendarni Lee Scratch Perry, jedna od najvažnijih figura u povijesti reggae glazbe, a u 02.30 Andy C., jedan od pionira drum&bassa.


Podijeli: Facebook Twiter