Poceo lovostaj na sitnu plavu ribu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zabrana upotrebe velikih alata u izlovu sitne plave ribe, odnosno svojevrsni lovostaj, pocinje danas i traje do 15. sijecnja. Drugim rijecima, srdele i sardona nece biti na blagdanskim stolovima.

U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja potvrdili su nam da ce se ove godine ponovno, bez izmjena, postupati po Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova na moru kojim je definiran datum lovostaja. Podsjetimo da je prošle godine zbog loše ribolovne sezone Ministarstvo na inicijativu ribarskih organizacija skratilo lovostaj, pa je on trajao od 18. prosinca do 3. sijecnja.

Lovostaj je uveden koncem 2006. u dogovoru izmedu Ceha ribara i Uprave za ribarstvo. Cilj njegovog proglašenja, tumacili su u Ministarstvu, bio je smanjivanje ribolovnog napora te zaštita ribljeg fonda. Iako ribari nikada nisu bili zadovoljni ovom odlukom, priznavali su da lovostaj ne bi bio toliko loša stvar kad bi država isplacivala odredene naknade, kao što to cini u susjednoj Italiji. Što se tice zaštite ribljeg fonda, smatraju da se ovakvim mjerama on nece spasiti. (B. Ž.)
- GO01285702.jpg

PULA 14.11.2011. RIBARNICA RIBA PRODAJA RIBE SARDELA PO 10 KUNA GUŽVA ZA PULTOM Snimio Manuel ANGELINI

 

 


Podijeli: Facebook Twiter