Poceo Last Minute Open Jazz Festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetak 5. Last Minute Open Jazz Festivala okupio je dosad najviše publike na Trgu Tomasa Bemba u Balama, izmedu palace Bembo i opcinske vijecnice. Najveci dio njih vjerojatno je privucen intrigantnim Zuber & Methodus, bendom koji je okupio popularni TV novinar i voditelj Robert Zuber, a koji se u Istri dosad predstavio samo u pulskom Circolu, u sklopu filmskog festivala.

Bend je oformljen prošlog proljeca, nakon što je Robert Zuber prošao uzduž i poprijeko cijelu Bosnu, snimajuci dokumentarac "Mila traži Senidu", nagraden na sarajevskom festivalu. Za potrebe glazbe u filmu u Zagrebu je tražio glazbenike s kojima ce u suvremenijoj formi izvoditi sevdalinke. Od toga je nastao bend, koji je poceo i nastupati.

Od sevdaha repertoar se postepeno proširio na romske pjesme, makedonski melos i hrvatske glazbene izricaje, pa su se na akusticnom baljanskom trgu mogle cuti slobodne jazz i swing obrade raznih etno formi. U glazbeni vrtuljak ubacene su i napuljske kancone, a i malo rocka, tako da je program uz koji se cupkalo i pjevušilo bio nepredvidljiv i uzbudljiv.

Uz vokal Roberta Zubera, koji je svoj glas vec testirao u popularnom TV showu "Zvijezde pjevaju", u bendu su iskusni glazbenici okupljeni iz zagrebackih sastava - na bubnjevima je nastupio Jasmin Nezirovic, violinu je svirao Emil Gabric, harmoniku Milan Savanovic, saksofon i klarinet Haske Brkic, gitaru Hrvoje Kneževic, a klavijature Miro Navracic.

U nastavku veceri nastupio je jedan od trenutno najjacih saksofonista i trubaca na svijetu, Švedanin Anders Bergcrantz. Na svjetskoj turneji, koja ga je nakon Slovenije dovela i u Hrvatsku, pridružili su mu se naši jazz majstori, stalni gosti baljanskog festivala.

Ratko Zjaca
, hrvatski gitarist s roterdamskom adresom i bogatom inozemnom karijerom, udružio je s Bergcrantzom sviracko i skladateljsko umijece, pa su na turneji napravili fuziju svojih zadnjih albuma. Bendu se prikljucio i Ratko Divjak, naš ponajbolji i najsvestraniji bubnjar, cija je baza Ljubljana. Drugi dio ritam-sekcije cini poznati makedonski kontrabasist Martin Gjakonovski, pa Anders Bergcrantz Group djeluje uigrano, inovativno i mocno.

Uvertira u nastupe dva benda razlicitog glazbenog tretiranja jazza bila je mlada zagrebacka pjevacica Nika, koju je na pijanu pratio Marko Petrinic. Mlada 15-godišnja pjevacica gradi pop karijeru, gdje se potvrdila i kao skladateljica, ali voli i jazz, uz koji je odrastala. Vec nekoliko godina pohada grožnjansku Ljetnu jazz školu.

Uz jazz festival u galeriji kripte baljanske župne crkve otvorena je likovna izložba, na kojoj je svoje portrete i ljude u segmentima apstraktne prirode izložila Sabina Bekavac. Umjetnici koja živi izmedu Njemacke i Nizozemska ovo je prva izložba u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter