Poceo KUFer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika plahta s natpisom "Nešto se dogada… KUFer 2010." prekrila je u cetvrtak u podne procelje zgrade Sveucilišta Jurja Dobrile dok su s terase na prvom katu svirkom grmjeli Decki s faksa.

"Vratimo se kroz vrijeme: drugovi i drugarice predstavljam vam KUFer i proglašavam festival otvorenim", rekao je Saša Vejzagic, jedan od 13 studenata koji festival organiziraju te usput otvorio i izložbu. Drugi KUFer bit ce u znaku novog vala i trajat ce do subote.

"Studentski aktivizam koji je uspio umjetnošcu prevariti vrijeme razlog je zbog kojeg smo odabrali ovu temu", rekao je Vejzagic u pozdravnom govoru dodavši da putem ovog festivala nastoje što bolje prikazati glazbu, film, strip, književnost, filozofiju i kazalište. Ujedno je zahvalio svim organizatorima, pojedincima, institucijama i organizacijama koje su im pomogle te gostima.

Izložba je otvorena dok su Decki s faksa izvodili stvar "Vjeran pas", a sa zvucnika u hodniku dopirao je glas Johnnyja Štulica i glazba njegove Azre.

Prizemlje, prvi kat i stepenište prekrivene su fotografijama i stripovima vezanima uz novi val te burno razdoblje sedamdesetih i osamdesetih koje i danas fascinira mlade generacije. Dok platoom u prizemnom hodniku dominira instalacija "Vremeplov" koju su izradili ucenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, ograde stepeništa prekrivaju naslovnice casopisa Polet.



Starijim Puljanima ce možda najdraže biti fotografije izložene u prizemlju desno, na kojima se vide neki od protagonista pulske rock i punk scene sedamdesetih i osamdesetih. Neki, poput Saleta Verude, Mire Kusacica ili ?oleta Macole, koji se u cetvrtak smijao svojoj bujnoj frizuri promatrajuci jednu fotografiju iz 1984., i dalje su vrlo aktivni.

S druge strane hodnika izloženi su stripovi grupe Novi kvadrat u kojoj su stasala imena poput Mirka Ilica, Ninoslava Kunca, Igora Kordeja, Krešimira Skozreta i Joška Marušica. Osim što se pobrinuli za vizualni dio izložbe, organizatori su poželjeli posjetitelje informirati o razdoblju koje izložba pokriva te su napisali i kratke biografije nekih od najvažnijih grupa i izvodaca, od Talking Headsa do Elvisa Costella, ne propustivši spomenuti i njujujorški klub CBUG & OMFUG.

Pored ovog, uz natuknice u ulaznom hodniku, možemo reci da su prekrili cijelu povijest novog vala, no nece stati na tome jer je u petak u 15 sati u studentskom centru Index u Rojcu projekcija dokumentarca "Kad Miki kaže da se boji". U 17 sati u dvorani "Slavko Zlatic" održava se okrugli stol o novom valu u Puli.

U 19 sati na parkiralištu sveucilišta pocinje koncert na kojem nastupaju Night Express, Radio Aktiv, Noisefight, Tutankhamon Space Machine, Newtone, October Light, D.J. & The Wootchyak i Decki s faksa.


Podijeli: Facebook Twiter