Poceo kucati najveci sat na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Golemi sat na neboderu u Meki, najsvetijem gradu islama, poceo je kucati u srijedu, a Saudijska Arabija nada se da ce upravo on pokazivati službeno vrijeme za muslimanski svijet.

Sat u Meki, a službeni Rijad tvrdi da je najveci na svijetu, gleda na sve cetiri strane i promjer mu je 43 metra na svakoj strani. Pokazivati vrijeme poceo je danas, prvog dana ramazana. Toranj sa satom projektirali su švicarski i njemacki inženjeri.

Sat je postavljen na visini od 400 metara u sklopu hotelskoga i rezidencijalnog kompleksa koji u Meki gradi gradevinska tvrtka Saudi Bin Laden. Na visokom je neboderu koji ce za tri mjeseca, kada bude završen, sa 600 metara biti druga najviša zgrada na svijetu.

Kompleks sa satom nadgleda Veliku džamiju prema kojoj se muslimani diljem svijeta okrecu pet puta na dan u molitvi. Vidljiv je iz svakog kutka grada.

"Sat u Meki proradio je na temelju zapovijedi kralja Abdulaha bin Abdlulaziza Al-Sauda... Jednu minutu nakon 00:00 sati, prvoga dana svetoga mjeseca ramazana", objavila je saudijska državna agencija SPA.

Sve je to dio projekta za modernizaciju Meke, grada koji prima dva milijuna hodocasnika u vrijeme hadža i još tri i pol milijuna u drugim dijelovima godine.


Podijeli: Facebook Twiter