Poceo izlov u Tarskoj vali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Tarskoj vali, staništu bogatom ribom, tik uz ušce Mirne, u cetvrtak su izvuceni prvi ulovi, kao rezultat tradicionalnog zatvaranja uvale mrežama.

Posjetili smo ribare koji i ove godine love u režiji porecke ribarske zadruge Istra. Ona za to ima koncesiju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Ribari su mreže bacili 8. prosinca, od obala kampa Lanterna prema kamenolomu Antenal, te ih tjedan dana povlacili prema kraju. Do božicnih blagdana planiraju svakog dana vaditi svježu ribu, mahom ciple (cijevole) koje ce na licu mjesta nuditi po povoljnim cijenama.



U mreži se u cetvrtak zakoprcalo i nešto kapitalnih brancina, iako ih ribari ne ocekuju previše, vele da ih se ove godine nije uopce pojavilo u mrežama. Ovdje ce ih biti, dodaju, jer ih na ušcu Mirne uvijek ima, ali ih ne ocekuju u velikim kolicinama.

U akciji je u cetvrtak bio brod Zubac iz Vrsara i petnaest ribara clanova zadruge Istra iz svih ribarskih luka poreckog priobalja, od Novigrada do Vrsara. Ulov su izvlacili, sortirali i spremali u kašete s ledom te ga prebacili na obližnji prodajni punkt.

Potezanju i dizanju mreža te vaganju ulova prisustvovali su znatiželjnici i ribari, iako u nešto manjem broju nego ranijih godina. Bilo je i puno manje fošinara - mještana koji ostima s obale pokušavaju nabosti pokoju ribu.



Možda je prvi dan ipak bilo prerano, prvi ulov se poceo izvlaciti oko 11 sati, a dva sata kasnije još nije stigao do prodajnog punkta pa su neki došli tek izvidjeti situaciju najavivši da ce se vratiti kasnije ili sljedeceg dana. Iako nitko nije htio nagadati previše o ulovu, neki iskusni ribari vele da ne treba ocekivati prevelike kolicine.

- Malo je to, tamo negdje '94. sve je vrilo u uvali od kolicine ribe koja se našla u mreži, sada jedva da se nešto vidi, rekao je jedan od okupljenih mještana promatrajuci ribare kako izvlace mreže.

Ipak, nakon prvih povlacenja ribe su se zakoprcale u mreži, a ribari su s brodice pokazali i pokojeg brancina kapitalaca, na koje je publika na obali odmah pocela vikati: "Moj! Moj!".

Michael Tasic, upravitelj zadruge Istra, još je uvijek suzdržan u predvidanjima oko kolicine i vrste ulova.

- Ova ribolovna godina je jako loša po sve naše ribare, kako kocare tako i plivaricare. Mislim da ulov ove godine nece biti jedan od najboljih, ali bit cemo zadovoljni ako budemo pokrili troškove, ako naši ribari dobiju ono što zasluže i ako naša ribarska zadruga u ovim vremenima recesije bude mogla preživjeti, veli Tasic.

Nakon što su lanjske godine imali peh s mrežama koje su zapele za kamene blokove ostavljene na dnu, ove godine pripreme su, veli Tasic, tekle dobro.

Rekao nam je i da ce se kilogram cipli prodavati po tridesetak kuna, dok ce se za ostalu kvalitetnu ribu cijene utvrditi kasnije jer ovise o kolicinama.

Riba ce se do praznika prodavati na prodajnom punktu u Tarskoj vali od 11 do 17 sati svaki dan, a sljedecih dana trebao bi zaživjeti i gastrokutak na kojem ce se po promotivnim cijenama prodavati porcija cipli i palente. (Vedrana HABEREITER, snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter