Počeo izlazak civila iz Homsa, primirje u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici više četvrti Homsa koje je opkolila vojska prije više od godinu i pol dana počeli su u petak izlazak iz tog sirijskog grada u sklopu humanitarnog sporazuma sa sirijskom vladom, pošto je na snagu stupilo trodnevno primirje, prenose agencije.

U stari grad Homs ušla su najmanje dva autobusa, jedna ambulantna kola i dva vozila Crvenog križa. Postrojbe sirijske vojske već 600 dana drže u okruženju trinaest četvrti toga grada u kojima se nalaze ustaničke snage. Vozila u kojima bi civili trebali biti evakuirani čekaju na ulazu u grad, prenosi AFP.

Ruska vlada u petak je priopćila da je na snagu stupilo trodnevno primirje koje je dogovoreno između ustanika i sirijskog režima predsjednika Bašara al-Asada, kako bi se iz Homsa evakuirali civili. "Rezultat teških višednevnih pregovora je trodnevno primirje kako bi se osigurala humanitarna potpora stanovnicima starog grada Homsa", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi agencija Reuters.

Sirijska nevladina organizacija objavila je da se od ponoći više ne čuje pucnjava. Humanitarna pomoć obećana stanovništvu koje je ostalo u četvrtima stići će do njega tek u subotu, izjavio je guverner Homsa Talal Barazi. Objavio je također da su se predstavnici lokalni vlasti, UN-a i Crvenog križa uputili prema starom gradu Homsu "kako bi osigurala izlazak civila i njihov prijevoz na mjesto koje žele". "Prema UN-ovim podacima, predviđeni broj ljudi za današnji izlazak iz Homsa iznosi gotovo 200", dodao je dužnosnik. Sirijski režim i UN najavili su u četvrtak zaključivanje sporazuma kojim se predviđa izlazak stotina civila iz ustaničkih četvrti Homsa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter