Poceo godišnji susret gradonacelnika i poduzetnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Investicije u lokalnoj samoupravi, zeleni gradovi i inovativno poslovanje u gradovima glavne su teme 3. godišnjeg susreta gradonacelnika i poduzetnika koji je u petak  zapoceo u Rovinju. Susret organizira Udruga gradova i poslovni tjednik Lider, a pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovica.

Susretom se želi naglasiti potreba za aktivnom ulogom lokalne samouprave u poticanju poduzetnicke djelatnosti, a skupu se odazvalo 200-tinjak sudionika - oko 40 gradonacelnika i brojnih predstavnika jedinica lokalne samouprave te privatnog sektora. Prisutne su pozdravili gradonacelnik Rovinja Giovanni Sponza, direktor Lidera Željko Vukelic, predsjednik Udruge gradova i gradonacelnik Rijeke Vojko Obersnel te izaslanik predsjednika Siniša Tatalovic.

- Da bismo se suocili s izazovima i poceli rješavati temeljne probleme, nije nam dostatna retorika, vec stvarna akcija te vidljivi i mjerljivi rezultati. Potrebna je podrška ciljanim investicijama koje stvaraju novostvorenu dodanu vrijednost,
potrebna nam je decentralizacija države jer je današnje stanje za jedinice lokalne samouprave neodrživo.

Potreban nam je konsenzus oko svih važnih pitanja koje u vrijeme krize postaje važnije no ikad, rekao je Sponza i naglasio da se krizi nažalost ne nazire kraj te da je upravo ona pokazala koliko je važan suodnos javnog i privatnog sektora, i to u stvaranju konkurentnosti na lokalnom i na nacionalnom nivou.

Osvrnuo se i na trenutne prosvjede protiv neoliberalnog sustava koji su krenuli iz kolijevke tog sustava, SAD-a, a kojem je maksimiziranje profita jedini cilj i svrha i u kojemu je pregaženo dostojanstvo covjeka, ali i nacionalni ponos. Naglasio je da banke moraju postati partneri ekonomskog razvoja, poduzetnika i zajednica, a ne sustavi koji racunaju na javni novac jedino kad se nadu u poteškocama.

- Situacija u zemlji nije jednostavna i to se osjeca u javnom i privatnom sektoru. Prihodi su sve manji, a znacajnih pomaka zapravo nema. Gradovi kao nosioci razvoja i investicija trebaju suradivati s privatnim sektorom kako bi stvorili prilike za nove razvojne cikluse i zato smo danas ovdje, rekao je Obersnel, koji je naglasio da je susret saživio i postao tradicionalan te je dokaz da su lokalne vlasti i poduzetnici na istoj strani.

Ujedno je istaknuo da je ovo prilika da se izmjene iskustva i bez taštine primijeni nešto što drugi rade bolje.

- Predsjednik Josipovic podržava ovaj skup jer zna da bez razvoja gospodarstva i lokalne samouprave nema moderne države i demokracije.

Funkcija razvoja i jacanja lokalne samouprave i suradnje s privatnim sektorom jest kompenzirati ono što je nedostatak ove države, a to je centralizacija, koja znacajno smanjuje mogucnosti lokalnim vlastima, istaknuo je Tatalovic. (Izvješcuje Mihaela MEDIC, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter