Poceo Festival bošnjacke kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Baklave, hurmašice, pite, bureci, bosanski lonac, duvec od bamija i ostali bosanski tradicionalni specijaliteti našli su se na bogatoj trpezi petog Festivala bošnjacke kulture u Istri koji je zapoceo u subotu u Rovinju, u restoranu Školjka.

Goste je pozdravio Edin Omerhodžic, nedavno izabran predsjednik rovinjskog ogranka Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, koji je naglasio da je cilj ovog okupljanja promovirati bošnjacku kulturu i identitet. U sklopu veceri nastupalo je kulturno-umjetnicko društvo Buzetski biseri, a prisutni su zapjevali sevdalinke te zaplesali bošnjacka kola i plesove.




"Festival ima dva osnovna cilja: upoznati sugradane s našom kulturom i tradicijom jer smatram da je to najbolji put za dobar suživot, toleranciju i širenje multikulturalnosti koji su u Istri zaista na zavidnom nivou. To nisu samo rijeci vec se to dokazuje na svakodnevnim primjerima.

Kada se ljudi upoznaju, mogu i bolje suradivati te se naravno bolje razumiju. Drugi je cilj biti most povezivanja krajeva iz kojih dolazimo i Istre", rekao je Senad Pršic, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.



Zajednica Bošnjaka djeluje punih 15 godina i trenutno ima sedam ogranaka: u Puli, Porecu, Labinu, Buzetu, Kršanu, Raši i Rovinju. Nakon Rovinja festival ce se održavati u ograncima, a centralno i završno dogadanje je u Puli 26. lipnja.

Tamo ce se na meniju naci sva pobjednicka jela koja se proglašavaju tijekom održavanja festivala. Kategorije su kuhana jela, burek, pita i slastice. U Rovinju je najbolje kuhano jelo i pitu pripremila Medina Sejfo, najbolji burek je onaj Hanife Zahirovic, a najbolji desert je pripremila Sabida Salkic.


Podijeli: Facebook Twiter