Počeo ferragosto, kolone na cestama

Gužva na Kaštelu, pogled kroz dim nastao zbog požara (Milivoj MIJOŠEK)
Gužva na Kaštelu, pogled kroz dim nastao zbog požara (Milivoj MIJOŠEK)

Udarnog, prvog kolovoškog vikenda, na istarskim su graničnim prijelazima zabilježene velike gužve. Tijekom petka preko Plovanije, Kaštela i Požana ušlo je 49.544 stranih gostiju, dok je domaćih bilo 5.098. Stranaca je pak izašlo 38.215, dok je naših državljana koji su tijekom petka napustili zemlju bilo 4.591.

U subotu do 12 sati u zemlju je ušlo 28.036 stranih gostiju, dok je domaćih bilo 1.004. Na izlazu iz države bilo je 20.536 stranaca a domaćih 1.060.

Počeo je ferragosto s prvim velikim valom dolazaka talijanskih turista. Inače, osim Talijana, ovog vikenda na odmor kreću i Bavarci. U ovoj su njemačkoj saveznoj pokrajini 1. kolovoza počele školske ferije tako da je i njima ovo udarni vikend dolazaka. Bavarska je za Hrvatsku vrlo važno tržište iz kojeg samo tijekom kolovoza na hrvatsku obalu potegne oko 150.000 turista. 

No gužve su i na izlasku iz zemlje, pa se primjerice na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija sredinom dana kolona vozila dijelom protezala i na Istarski ipsilon i bila je duga oko četiri kilometra.

Pojačan je promet na većini cesta u Hrvatskoj i u smjeru mora i prema unutrašnjosti, posebice na autocestama, a prometne nesreće na više cesta usporavale su promet i stvarale kolone. Prema informacijama Hrvatskog autokluba, trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu, uz pojačan priljev vozila u većini luka.

Inače, o turističkom kolovozu u Istri, kada je riječ o talijanskom tržištu, odlučit će individualci, a njihov je broj teško predvidjeti. Prvi kolovoški udarni vikend vrijeme je kada istarski turistički radnici očekuju pojačani pritisak Talijana. Kolovoz je mjesec u kojem se očekuje i dobar promet s njemačkog tržišta s kojeg su ove godine do 23. srpnja zabilježeni odlični rezultati, bolji nego lani za šest posto. U kolovozu se očekuje nastavak istog trenda i na kraju godine bolji rezultat njemačkog, austrijskog i slovenskog tržišta za nekoliko postotaka.

Više od 50 posto Talijana neće ovog ljeta nikamo otputovati za godišnji odmor a njih 30 posto ostaje doma iz gospodarskih razloga, po istraživanju koje je u subotu objavila Talijanska hotelijerska udruga (Federalberghi).

"Broj onih koji neće poći na godišnji odmor zbog gospodarskih razloga dosegnuo je 51,6 posto, a u 2011. bilo ih je 42,8 posto", istaknuo je predsjednik udruge Bernabo Bocca, navodi se u priopćenju.

Tek oko 27 milijuna Talijana otići će na ljetovanje, a u 2011. takvih je bilo 33,2 milijuna, ili 44 posto stanovništva (55 posto u 2011).

"Nikada nije bilo ovako velikog pada otkako vodimo statistiku", rekao je Bocca. (GI, Hina, M. VERMEZOVIĆ, A. JURIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter