Počeo četvrti UmaGoBlues Music & Art Festival


Četvrti UmaGoBlues Music & Art Festival ispunio je sinoć Trg slobode odličnom glazbom te mnogobrojnom publikom Umageža i njihovih gostiju.

U prvoj su večeri trodnevne manifestacije nastupom oduševili 24 Pesos, koji su se svojim jedinstvenim živim interpretacijama svrstali na čelo nove blues scene u Velikoj Britaniji, osvojivši titulu "najuzbudljivijeg i originalnog britanskog blues banda". Članovi ove grupe sviraju izvornu glazbu s dubokim razumijevanjem povijesti bluesa, virtuozi su instrumentalizacije, veselog groovea, i izvođači koji mogu srušiti kuću količinom pozitivne energije uložene u svaki svoj nastup.

Sišavši s glavne pozornice, 24 Pesos su nastavili svirku u American baru gdje im se u jam sessionu pridružio Delta Blues Gang. Taj pulski kvartet svoju verziju bluesa temelji na korijenima električnog delta zvuka i texas bluesa te izvrsno kombinira energičan stil izvedbe s izraženom slide i rezonator gitarom, eksplozivnim bluesy glasom i dinamikom ritam sekcije. Pobijedio je na prošlogodišnjem Croatian Blues Challegeu i nastupio u Memphisu na 29 IBC, stigavši u finale, što je najveći uspjeh hrvatskih predstavnika od 2009., otkad na njemu sudjeluju.

Glazbena druženja poput ovog u American baru i lokalu Buoni amici, gdje su prvu večer začinili The Bluesers, odvijat će se sva tri dana čim se spusti zastor na glavnoj pozornici, sve do kasno u noć.

U ime organizatora i pokrovitelja festivala, Grada Umaga i umaške Turističke zajednice, publici su na Trgu slobode dobrodošlicu poželjeli gradonačelnik Vili Bassanese i umjetnički direktor manifestacije Vladimir Brajan. Uvod u bogat program UmaGoBluesa pružili su i slovenski sastav Blues Back, Acoustic Souls te već tradicionalni ovdašnji gosti - akustični country blues gitarist Michael Roach i električni blues harmonikaš Johnny Mars. Roach je osnivač i predsjednik Europske blues asocijacije, izvodi glazbu u takozvanom east coast blues stilu iz 20-ih godina, a udružen u duetu s Marsom miješa country akustični deep delta blues i električni gradski blues stil s velikim efektom.

Sutra će nastupiti netipični bluesman, virtuoz i jedan od vodećih svjetskih solista na usnoj harmonici Sugar Blue, kojeg nazivaju i Jimijem Hendrixom tog instrumenta.

Festivalska jutra započinju Blues morning coffeeom u caffe barovima Circolo i Gala, poslijepodneva su rezervirana za muzičke radionice, fotografske izložbe i svirke na nekoliko lokacija u gradu, dok večernji koncerti na središnjem trgu startaju u 20.30 sati. Svi su ovi sadržaji za posjetitelje potpuno besplatni.

Ponudu upotpunjuje gastro point s domaćim delicijama i istarskim vinima, za koji su ove godine zaduženi Kantina Melon i Vinarija Benčić. (K. FLEGAR, snimio N. JURJAK)


Podijeli: Facebook Twiter