Počeo Buzetski karneval

Tim's team preuzeo gradski ključ (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Tim's team preuzeo gradski ključ (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dvočlani Tim's team preuzeo je vlast na sjeveru Istre. Za razliku od državnog nivoa gdje se na novu vladu čekalo mjesecima, na lokalnom nivo to se doslovce dogodilo preko noći. Pusni gradonačelnik Tim pod nadimkom Roberto Rabak i pusna dogradonačelnica Koli zvana Nevija Koraca, sinoć su u ročkom Domu kulture preuzeli gradski ključ.

S obzirom su maškare Roča ovogodišnji službeni domaćin pusnih svečanosti, dječjom maškaranom matinejom, ceremonijom podizanja pusta i primopredaje vlasti te maskenbalom, u Roču su ujedno započeli sadržaji Buzetskog karnevala koji se održava u koordinaciji Turističke zajednice Buzeta.

Svjetovni gradonačelnik Siniša Žulić nerado je predao gradski ključ i vlast prepustio maškarama. Nova vlada nadasve je zavičajna; pusni gradonačelnik je poput svog prethodnika rodom iz Žulići, a njegova zamjenica kao i njena civilna dvojnica - živi u Čiritežu. Tim's team je pod jakim policijskim osiguranjem stigao u ročki Dom kulture, a predizborni program Tim i Koli iznijeli su udobno zavaljeni svaki u svoju karjolu. Timu je prioritet razvoj poljoprivrede.

- Već sam razgovarao sa Slovencima da nam prepuste žilet žicu. Ogradit ćemo njive i time spriječiti štete od štetočina poput puževa i miševa. Žicu će postaviti slovenska vojska tako da nas to neće ništa koštati, poručio je Tim. Njegova zamjenica koncentrirala se na financije.

- Smanjili smo si plaću na 16.000 kuna, da bi uštedjeli za povrat duga, ponosno je izjavila Koli. Svake godine domaćin Buzetskog karnevala je druga grupa maškara jer cilj je promovirati tradiciju i običaje različitih krajeva Buzeštine.

- Maškare su višestoljetna tradicija buzetskog područja. Posebno raduje što se pusni običaji čuvaju u gotovo svim mjestima, izjavio je Siniša Žulić. Vladavina maškara na sjeveru Istre potrajat će devetnaest dana, a u najluđem godišnjem dobu maškare će uživati na brojnim maskenbalima.

Središnji događaj Buzetskog karnevala, veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana održat će se na pusnu nedjelju 7. veljače i okupiti osam velikih grupa buzetskog područja pa se na Fontani očekuje oko tisuću maškara i na desetke velikih alegorijskih kola. Maškare će gradski ključ vratiti na Pepelnicu ili Čistu srijedu. Osudit će i spaliti pusta, dežurnog krivca za sva zla kojemu su ove godine u Roču nadjenuli ime - Superkara. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter